Det är framför allt riksdagspolitiker, ledarskribenter och krönikörer som uttalar sig i riksmedierna om den svenska skolan – inte lärarna eller rektorerna. Det visar en ny medieanalys som Retriver gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.
Rikstidningarna Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet vänder sig inte i första hand till lärare eller rektorer när de vill veta hur det står till i den svenska skolan. Det gör inte heller SVT, Sveriges Radio, TV4 eller de större dagstidningarna Göteborgsposten och Sydsvenskan. Det visar en ny medieanalys som Retriver gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.
– Det är förvånande att de som kan något om skolan får komma så lite till tals, säger Linda Larsson, medieanalytiker på Retriver.
Under våren gick Retriver igenom de skolartiklar som publicerats i de stora medierna och rikstidningarna från januari till slutet av maj. Totalt gick man igenom 976 artiklar om skolan.
Det visade sig vara ledarskribenter, krönikörer och rikspolitikerna som klart kontrollerade agendan. De fick utrymme i nästan hälften av artiklarna, 47 procent, medan lärarna bara kom till tals i 11 procent av artiklarna. De skedde antingen på eget initiativ i åsiktsartiklar eller i nyhetsartiklar.
På åsiktsplats kom lärarna främst till tals i Dagens Nyheter medan de oftast återfanns på nyhetsplats i Svenska Dagbladet.
Daniel Sandin, lärare på Katedralskolan i Lund, är inte förvånad. Han har själv stött på fenomenet att viktiga pedagogiska frågor blivit omskrivna och olika "experter" uttalat sig, men ingen har varit lärare.
– Vi kommer inte till tals som experter och då finns det en risk att det blir fel i informationen om inte också vi får möjligheten att uttala oss, säger han.
Rektorerna var nästan osynliga i debatten som aktörsgrupp i vårens artiklar. De kom bra till tals i 5 procent av artiklarna. Eleverna förekom i 8 procent av artiklarna.
Artiklarna om skolan handlade främst om politik och politiska förslag. I andra hand om resultat och Pisadiskussioner och i tredje hand om lärarens roll.
Artiklar där lärare förekom handlade i första hand om lärarens roll, pedagogiska modeller och skolans styrning.
När rektorerna själva skrev åsiktsmaterial så handlade de främst om kritik av regeringens förslag om tidigare betyg från 4:e klass.