— Jag har mött många unga som kan tänka sig att utbilda sig till lärare, men inte för den lön vi har, säger Katarina Boström, en av fyra lärare som Lärarnas tidning träffar för att prata om hur läraryrket kan bli mer attraktivt.
Satsningen på karriärtjänster är bra men räcker inte. Lärare måste generellt få högre löner om yrkets status ska höjas, anser de.
— Men lönen är bara en del av kakan. Om yrket ska bli mer attraktivt kan man inte fortsätta att ta in vem som helst på lärarutbildningen. Det ska vara svårt att bli lärare, säger Karin Malmén.
På detta område har lärarna på Kumla skola lite delade meningar. Lotta Wiking Alm menar att även den som inte har höga betyg i gymnasieskolan kan bli en utmärkt lärare. De enas om att någon form av lämplighetstest vore bra.
— Man måste brinna för barnen och deras utbildning. Jag tror inte att alla lärare gör det, säger Lotta Wiking Alm.
De börjar bolla fler önskemål med varandra. Mindre elevgrupper, två lärare i varje klass, mer tid till planering och bättre arbetsmiljö är förslag för att locka fler att bli lärare.
De aviserade examenspremierna till speciallärare, specialpedagoger och lärare i matematik, NO och teknik är de först lite skeptiska till. Sedan enas de om att de nog kan locka ingenjörer till läraryrket och sporra yrkesverksamma lärare till att vidareutbilda sig.
— Jag tror att många lärare är intresserade av att vidareutbilda sig till exempelvis speciallärare. Men i dag är det för dyrt att göra det, säger Karin Malmén.
Lärarna på Kumla skola är hoppfullt överens om att vändningen för läraryrkets status redan har påbörjats. Det har de senaste årens intensiva diskussion om skolan bidragit till.
— För tio år sedan lät det som att vem som helst kan vara lärare. Det är ingen som säger så längre. Debatten har satt fokus på att läraryrket är komplext och ganska så svårt, säger Heidi Karlsson.
Och de tycker att politikerna har hyfsat bra kunskaper om skolan och vad det innebär att vara lärare. Problemet är snarare att hitta den rätta vägen till vad de vill uppnå och uppskatta hur mycket det kostar, menar Karin Malmén.
— Och de skyller hellre på varandra om vems fel det är än att diskutera lösningar, säger Heidi Karlsson.