Skolinspektionen har ingen möjlighet att få insyn i det amerikanska riskkapitalbolag som äger Internationella Engelska skolan och kan inte bedöma företagets förmåga att långsiktigt klara sin ekonomi. Det framgår av en revisionsrapport.
Skolinspektionen genomför just nu en koncerngranskning av Internationella engelska skolan i Sverige AB, (IES). Beslut väntas inom en månad.
En del av granskningen är att bedöma om det finns ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten vidare på kort och lång sikt. Skolinspektionen har bett ett externt revisionsbolag, PWC, att göra en genomgång som bland annat innefattar en intervju med IES ekonomi- och redovisningschefer.
Av revisorns rapport till Skolinspektionen framgår att svaret på frågan om det finns ekonomiska förutsättningar är både ”ja” och ”ingen aning”.
– Ur ett kortsiktigt perspektiv kan IES trygga dagens elevers skolgång. Det är en välskött koncern med ganska stora skolor och fulla klasser som genererar rejält med intäkter, säger Gunnar Olausson, skolinspektör i Linköping och ansvarig för Skolinspektionens granskning av IES.
Att uttala sig om vad som ska hända på lång sikt är betydligt svårare.
2012 sålde grundaren Barbara Bergström 75 procent av aktierna till det amerikanska riskapitalbolaget TA Associates för 810 miljoner kronor. I rapporten till Skolinspektion skriver PWC:
”Skolinspektionen/Skolverket saknar i dag, så vitt är känt, insynsmöjlighet i de ultimata ägarna samt andra eventuella ekonomiska intressenter som genom avtal sakligt sett har den bestämmande makten över IES AB… Även om det ser bra ut nu kan förutsättningarna ändras dramatiskt på mycket kort tid.”
Från TA Associates förvärv fram till genomgången hade sammanlagt 280 miljoner kronor förts över som lån från skolverksamheten till det översta svenska moderbolaget i IES-koncernen, enligt PWC.
– Jag uppfattar inte att det finns några direkta krav på avkastning i Internationella engelska skolan. Men skolverksamheten ska ge ett överskott som räcker till att betala räntorna på lånen som togs vid köpet och till att starta några nya skolor varje år, säger Gunnar Olausson.
IES AB anser att revisionsrapporten innehåller grava fel och att revisorn ägnar sig åt lösa spekulationer om framtiden. Enligt vd:n Ralph Riber kan föräldrar och kommuner vara trygga med att företaget tar ett långsiktigt ansvar.
Karin Lindgren