… lärare i historia och religion på Östra reals gymnasium i Stockholm, som startat facebookgruppen Lärare mot rasism med nära 1.000 medlemmar.
Varför startade du gruppen?
– För att samhällsklimatet är som det är. Skolan har till uppgift att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Som lärare kan man vara ganska ensam, speciellt på mindre orter där Sverigedemokraterna är starka. Många rasistiska organisationer är dessutom väldigt vässade rent retoriskt. Syftet med gruppen är att lärare ska kunna ge tips och stöd till varandra om hur man kan bemöta främlingsfientlighet.
Vad säger du om valresultatet?
– Det är väldigt beklämmande. Men jag tror att en stor del av rösterna på SD beror på okunskap. Och där får vi i skolan ta på oss en del av skulden. Vi har misslyckats. Sverige står inför en politisk kris rent värdegrundsmässigt. 13 procent röstar på Sverigedemokraterna och 16 procent röstar inte alls. Det är nästan en tredjedel av befolkningen. Men positivt är att SD har lägre stöd bland förstagångsväljarna än befolkningen i stort.
Är det inte problematiskt att du som lärare tar så tydlig partipolitisk ställning?
– Det här är inte partipolitik utan en värdegrundsfråga. Det ingår i vårt uppdrag att motverka rasistiska organisationer och nu råkar det finnas ett rasistiskt parti i riksdagen.
På vissa skolor har elever försökt blockera Sverigedemokraternas medverkan – hur ser du på det?
– Det är en svår fråga. De flesta skolor bjuder in alla riksdagspartier, vilket är rimligt. Samtidigt har eleverna rätt att protestera. Personligen blir jag jätteglad när elever engagerar sig mot rasism. Men det är en fin linje, som skolledare måste man ha fingertoppskänsla.