Nu är det ett guldläge för en blocköverskridande uppgörelse om skolan. Det menar statsvetaren Maria Jarl, expert på skolpolitik.
Måndagen den 15 september vaknade svenska folket upp till en helt ny politisk karta, med ett högst oklart parlamentariskt läge.
Men detta kan också bädda för en nystart inom skolpolitiken. Det hoppas statsvetaren och universitetslektorn Maria Jarl, som har forskat om skolpolitik och om styrning av skolan.
– Sedan 1990-talets början har skolan blivit mer och mer av en blockskiljande fråga. I grunden är detta destruktivt för hela skolsystemet. Jag tror att det är absolut nödvändigt att partierna sträcker ut handen över blockgränsen och når samsyn i de stora skolfrågorna, säger hon.
Maria Jarl pekar på att den svenska skolan har grundläggande problem med fallande resultat, allt större klyftor och ett läraryrke med devalverad status.
– Det här är strukturella problem som man inte hanterar genom marginella förslag om betyg i årskurs fyra eller tioårig grundskola.
Hon påpekar att det finns vissa sakpolitiska områden som anses vara så viktiga och långsiktiga för ett samhälle att det krävs stabila blocköverskridande lösningar. Det handlar till exempel om försvaret, pensionerna och energin. Skolan borde också vara en sådan fråga, menar Maria Jarl.
Hittills har de borgerliga partierna tackat nej till den nationella samling för skolan som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tog initiativ till för ett år sedan.
– Men i det här nya parlamentariska läget är det möjligt att de borgerliga partierna öppnar upp för det, spekulerar Maria Jarl.
Typexempel på en skolfråga som skulle lämpa sig för lösning i samförstånd är ansvarsfördelningen mellan stat och kommun.
– Kommunaliseringen var inte resultatet av en blocköverskridande uppgörelse, utan ett majoritetsbeslut. Och detta ligger fortfarande kvar och spökar decennier efteråt.
Skolforskarens råd till en ny utbildningsminister lyder:
– Ha inte bråttom med att sjösätta nya reformer. Lyssna på olika aktörer på utbildningsområdet. Och forma därefter politiken i brett samförstånd.
Stefan Helte