Alliansens utlovade extrasatsning på lärarlöner i Stockholm ligger fast även efter maktskiftet. Det lovar Socialdemokraterna i staden.
I valet till Stockholms stad fick Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans 50 av de 101 fullmäktigemandaten. Med hjälp av FI, som fick tre mandat, har vänsterblocket nu majoritet.
– Den nya majoriteten måste stå fast vid de två procenten som alliansen lovat lärarna, säger Johan Törnroth, ordförande för Lärarförbundet Stockholm.
Det var i juni som den dåvarande borgerliga majoriteten i staden lovade att lägga 101 miljoner kronor till höjda lärarlöner från förskola till vuxenutbildning. Det motsvarar en extra ökning på cirka två procent utöver årets redan beslutade lönehöjning på 3,8 procent. Extrasatsningen skulle gälla från 1 juli men är inte klubbad i fullmäktige än.
Inom Lärarförbundet finns en oro för vad som nu ska hända med pengarna. Enligt Johan Törnroth har Socialdemokraterna i Stockholm inte varit lika tydliga som på riksplanet när det gäller lärarnas lönemässiga uppvärdering.
De nya borgarråden tillträder den 20 oktober. Det blivande finansborgarrådet Karin Wanngård (S) vill inte låta sig intervjuas innan förhandlingar med MP och V om helheten för skolområdet är klara. Men hennes pressekreterare Ömer Oguz meddelar:
– Stockholm stad har gett ett löfte till lärarna om höjda löner. För oss är det en självklarhet att stadens löfte till de anställda gäller.
I valrörelsen lovade Socialdemokraternas valaffischer att 1.500 lärare och pedagoger ska anställas i skolorna i Stockholms stad, 3.000 i Stockholms län. Löftet har vållat huvudbry inom Lärarförbundet.
– Vi har ingen aning om vad man menar med ”pedagoger”. Det man kan bli orolig för att det är outbildade personer i jobbgarantin som avses, säger Johan Törnroth.
Även här ger Ömer Oguz lugnande besked. Det är inte aktuellt med några trainee-jobb inom ramen för skolsatsningen.
– Alla lärare som anställs ska vara behöriga. Antalet 1500 gäller inte bara rena ämneslärare utan också specialpedagoger och speciallärare. Behöriga fritidspedagoger kan också vara aktuellt. Detta ska göras i samråd med skolor och rektorer utifrån skolornas behov, säger han.
Karin Lindgren