Efter söndagens valär det parlamentariska läget högst oklart. I skrivande stund (måndagen den 15 september) går det inte att säga hur en ny regering kommer att se ut.
Men Lärarnas tidning gör ändå ett försök att förutse hur det kan gå med några av valets största skolpolitiska frågor.
1. LÄRARLÖNERNA.
- Bakgrund: Både S och MP har lagt förslag om att lägga flera miljarder kronor i statliga satsningar på höjda lärarlöner. De borgerliga partierna är överens om att öka antalet karriärtjänster med statliga bidrag.
- Prognos: Stor sannolikhet för att lärarnas löner kommer att öka med statliga satsningar, frågan är hur det tekniskt ska gå till.
2. MINDRE KLASSER/GRUPPER.
- Bakgrund: Både S och de borgerliga partierna har lagt förslag om mindre klasser i lågstadiet och mindre grupper i förskolan. Både V och MP vill ha fler lärare och förskollärare.
- Prognos: Stor sannolikhet att lågstadieklasserna och förskolegrupperna blir mindre oavsett regering.
3. BETYGEN.
- Bakgrund: De borgerliga partierna har lagt förslag om betyg från årskurs 4, SD stöder förslaget, medan S, MP och V är emot.
- Prognos: Alliansen kan få igenom betyg i årskurs 4 med SD:s hjälp.
4. HÖGSKOLEBEHÖRIGHET PÅ YRKESPROGRAMMEN.
- Bakgrund: S, MP och V vill att yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet, men det vill varken de borgerliga partierna eller SD.
- Prognos: Sannolikt ingen förändring gentemot i dag.
5. FRISKOLORNA.
- Bakgrund: V och SD vill ha förbud mot vinstuttag, MP vill att överskott ska återinvesteras, S vill införa krav på samma bemanning i friskolor som i kommunala skolor, de borgerliga partierna vill tillåta vinster men markerar att ägandet ska vara »långsiktigt«.
- Prognos: Mycket oklar prognos, men sannolikt någon skärpning av vinstreglerna. De rödgröna partierna är djupt oeniga i frågan, men det finns en majoritet i riksdagen för att skärpa kraven på friskolorna och deras möjlighet att ta ut stora vinster.