I frågorna om friskolornas vinstuttag och kommunernas etableringsveto kan Sverigedemokraterna ge de rödgröna majoritet. SD får samma vågmästarroll i 56 av landets kommuner som i riksdagen.
Socialdemokraterna förhandlar nu med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om vinsterna i välfärden. Alla tre partierna vill minimera vinstuttagen – via förbud (V), nästan förbud (MP) eller hårda bemanningskrav (S). Någon egen majoritet i riksdagen har de inte.
Men ett förslag om vinstbegränsningar skulle sannolikt gå igenom med hjälp av Sverigedemokraterna.
Riksdagsledamöterna Björn Söder och Carina Herrstedt har lagt motioner och reservationer om både vinstförbud och kommunalt veto i utbildningsutskottet den gångna mandatperioden. Och i SD:s inriktningsprogram för skolan står det dels att kommunerna ska få säga nej till friskoleetableringar, dels att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden där friskolor inte får ta ut vinster ur verksamheten.
– Vi vill att vinstuttagen i vart fall ska vara så låga som möjligt. Kanske går det att lösa med tydliga riktlinjer och minimikrav som skolan inte får gå under, säger Carina Herrstedt, som är partiets skolpolitiska talesperson.
I 56 av landets 290 kommuner blir Sverigedemokraterna nu absoluta vågmästare, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort. Det innebär att varken det röda eller det blå blocket har egen majoritet, inte ens med hjälp av Miljöpartiet.
Förra mandatperioden hade SD motsvarande vågmästarroll i nio kommuner.
En granskning som Lärarnas tidning gjorde i juni visar att kommuner där Socialdemokraterna och/eller Vänsterpartiet styr lägger mer resurser på skolan och har en högre lärartäthet. Allianstyrda kommuner leder när det gäller lärarnas löner.
Vad är viktigast för SD – lärarlöner eller lärartäthet?
– Jag tror inte att en tusenlapp mer får unga människor att utsätta sig för den arbetsbelastning som råder i skolan idag. Det är andra saker som gör yrket attraktivt. Man kan inte ha för stora klasser om det ska vara lugn och ro. Men det handlar också om lärarnas befogenheter att hålla ordning och om att ta in vikarier så att de inte måste täcka upp för varandra, säger Carina Herrstedt.
Karin Lindgren