Gymnasieskolorna har ofta svårt att anpassa introduktionsprogrammen efter varje elevs behov av stöd. Dessutom får gymnasieskolorna sällan tillräcklig information om elevernas bakgrund. Det visar en rapport från Skolverket.
I och med den nya gymnasiereformen (GY 2011) ersattes de tidigare individuella programmen med fem olika introduktionsprogram. Syftet var bland annat att erbjuda mer tydligt åtskilda program som i högre grad skulle göra det möjligt att individanpassa utbildningarna enligt elevernas behov.
Men i Skolverkets rapport om introduktionsprogrammen uppger sex av tio rektorer att de har svårt att individanpassa studierna på introduktionsprogrammen. Mer än hälften får sällan tillräcklig information om varje elevs förutsättningar. Många skolor beskriver det också som en stor utmaning att många av eleverna själva är osäkra på vad de vill.
Skolverket noterar med anledning av detta att det råder "en viss bristande överensstämmelse mellan den teoretiska idén och den praktiska realiteten."
Enligt en granskning som Skolinspektionen publicerade för knappt ett år sedan skiljer sig kvaliteten på introduktionsprogrammen stort mellan olika skolor. På många håll får eleverna inte den anpassade undervisning de har rätt till. Flera skolor anpassar istället utbildningen efter skolans behov och förutsättningar
Det finns fem olika introduktionsprogram för elever som inte blivit behörig till ett nationellt program på gymnasiet. Både hösten 2012 och hösten 2013 har nära en femtedel av alla elever börjat sina gymnasiestudier på något av introduktionsprogrammen.
Mats Thorén TT