Den nya gymnasieskolan är svårare och jobbigare, men bättre och mer rättvis. Så skulle man kunna sammanfatta resultatet av en undersökning som Skolverket har gjort, där flera tusen gymnasielärare fick tycka till om gymnasiereformen 2011.
Bland annat uppger 56 procent av de tillfrågade gymnasielärarna i teoretiska ämnen att den nya ämnesplanen är tydligare än den gamla. 12 procent anser att den är otydligare medan 32 procent inte upplever någon skillnad.
Tre fjärdedelar av lärarna uppger att betygsättningen blivit rättvisare med den nya betygsskalan. En majoritet anser också att eleverna kommer att få ökade kunskaper efter avslutad utbildning och att reformen förbättrat dialogen med eleverna om deras kunskaper.
– Det är ett försiktigt positivt resultat. Det visar bland annat att en övervikt av lärarna är nöjda med ämnesplanerna och den nya betygsskalan, säger Jessica Lindvert, undervisningsråd på Skolverket.
Dock uppger 7 av 10 lärare att dokumentationen har ökat med den nya betygsskalan och hela 9 av 10 tror att gymnasiereformen som helhet kommer att ge en ökad administrativ arbetsbörda för lärarna. En majoritet tror också att fler elever kommer att uppleva stress och att avhoppen kommer att öka.
Eftersom enkätengenomfördes endast ett år efter reformen så är Skolverket försiktigt med att tolka resultatet.
– Vi har inget att jämföra med så vi vill inte dra för stora växlar på det. Men det ska bli intressant att se om kommande undersökningar, när reformen har satt sig, kommer att visa på någon förändring i lärarnas attityder, säger Jessica Lindvert.
Niklas Arevik