Vikten av att fullfölja sina gymnasiestudier slås återigen fast i en ny rapport. Ju kortare tid i gymnasiet, desto större risk att hamna utanför såväl arbete som studier, visar Skolverkets stora studie om vad ungdomar gör efter gymnasiet.
Ju kortare tid ungdomar går i gymnasieskolan, desto sämre chanser har de till jobb eller vidare studier. Av dem som hoppat av gymnasiet under det första eller andra året hade bara drygt fjärdedel ett jobb eller studerade fem år senare, visar en ny rapport från Skolverket.
Bland dem som läst årskurs tre, men inte blivit högskolebehöriga eller inte fått ett slutbetyg, var andelen betydligt lägre: 10 procent. Och bland dem med slutbetyg som gav högskolebehörighet var andelen endast 3 procent.
Skolverket understryker hur viktigt det är att skolan försöker behålla ungdomarna gymnasietiden ut. Frågan är politiskt aktuell då Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill genomföra en obligatorisk gymnasieskola.
– Vår rapport visar tydligt hur viktigt det är att ungdomar lyckas i gymnasieskolan för att få jobb eller kunna studera vidare. Skolan kan göra mycket för att motivera elever att fullfölja sina studier. Det handlar om bättre stöd till elever som riskerar att hoppa av och bättre studie- och yrkesvägledning, säger Skolverkets överdirektör Helén Ängmo.
I dag slutför mer än nio av tio ungdomar gymnasieskolan, eller tar sig åtminstone till sista årskursen.
Lärarnas tidning TT