Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin blir ny chef för utbildningsdepartementet. Det framkom när Stefan Löfven på fredagen presenterade sin regering.
[uppdaterad 2014-10-03, kl 11:50]
– Stort grattis Gustav Fridolin! kommenterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis SIrén valet av ny utbildningsminister på Twitter.
– Lärare, medlem i Lärarförbundet och med stor erfarenhet av skolan, fortsätter hon.
Nye utbildningsministern Gustav Fridolin får två socialdemokratiska statsråd under sig i departementet. Helene Hellmark Knutsson blir högre utbildnings- och forskningsminister. Aida Hadzialic blir gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Helene Hellmark Knutsson är i dag finanslandstingsråd i Stockholm och Aida Hadzialic är kommunalråd i Halmstad.
Stefan Löfven sa i sin regeringsförklaring att fler ska anställas i skolan så att lärarna får mer tid för sitt arbete och klasserna kan bli mindre i lågstadiet.
Mer ur regeringsförklaringen om skolan:
- En läsa-skriva-räkna-garanti ska tas fram.
- Barngrupperna i förskolan ska bli mindre.
- Fritids ska stärkas.
- En nationell samling för läraryrket ska genomföras. Alla ungdomar under 18 år "behöver" genomgå en gymnasieutbildning.
- Förskolor och skolor ska vara giftfria. Sverige ska gå före med nationell lagstiftning mot farliga kemikalier.
- Överenskommelsen i friskolekommittén står fast. Kommunerna ges ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation.
- Syftet med skolverksamhet ska vara utbildning, inte att dela ut vinst till ägarna.
– Att lova är stort, men att hålla löften och infria de är ännu större, säger Eva-Lis Sirén i SVT Rapport.
– 60 procent av väljarna sa att skolan avgjorde var de la sin röst. Och nu har partierna ju gjort stora vallöften till lärarkåren och skolan, skarpa löften. Här är samarbetet avgörande, för om partierna inte kan samarbeta och släppa prestigen då hamnar de här löftena i frysboxen.
Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund, saknade ett omnämnde av lärarlönerna i regeringsförklaringen.
– Det har varit ett tydligt löfte i valrörelsen både från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Förutom de satsningar som kommuner och friskolor måste fortsätta göra behövs det extra statliga pengar till lärarlöner, säger han till SVT Rapport.
– För Gustav är det nu upp till bevis.
Miljöpartiet utlovade i valrörelsen 3,75 årliga statliga miljarder till höjda löner för alla lärare– om kommunerna lovar att fortsätta höja lärarlönerna mer än för de flesta. Socialdemokraterna lovade 3,5 miljarder kronor årligen till läraryrket. Pengarna som ska gå till att höja lärarutbildningens kvalitet och öka läraryrkets attraktionskraft.
Eva-Lis Sirén tycker att uppdelningen av det nya utbildningsdepartementet säger en hel del.
– Ansvaret för förskola, fritidshem och så vidare ända upp till och med grundskolan ligger under en minister. Samtidigt utses en gymnasie- och kunskapslyftsminister. Det säger något om vilka utmaningar som regeringen faktiskt ser.
Mats Thorén