Enligt avgående utbildningsminister Jan Björklund (FP) har Stefan Löfven, med sin regeringsförklaring, öppnat för total konfrontation i skolfrågor. – Den nya regeringen har i praktiken sänkt friskoleöverenskommelsen genom att införa kommunalt veto. Det innebär att Sveriges kommuner får makten att förbjuda nya friskolor, och det låter sig inte förenas med den överenskommelse vi hade, säger Björklund.
[uppdaterad 2014-10-03 kl 13:09]
Det är allvarligt för friskoletanken, men betyder också att Alliansen kommer att akta sig för nya överenskommelser med den nya regeringen, fortsätter han.
– Jag skakade personligen hand med Stefan Löfven på denna överenskommelse, och så sänker de den första dagen.
Ser du det som uteslutet med framtida överenskommelser?
– Om regeringen kallar till samtal kommer vi så klart, men vi har lärt oss en läxa i dag. Samarbetsöverenskommelser med Socialdemokraterna är inte värda pappren de är skrivna på när de ska tillgodose kraven från Jonas Sjöstedt.
Det avsnitt i regeringsförklaringen Björklund syftar på lyder: "Kommunerna ges ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation."
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén reagear starkt på Jan Björklunds tal om "total konfrontation" i friskolefrågan.
– Jag uppmanar verkligen partierna att sansa sig. Det finns risker med ett kommunalt veto – det kan öka skillnaderna mellan kommunerna – men man kan samtidigt inte blunda för de negativa effekter som det fria skolvalet har inneburit. Att i ett läge när det återstår både förhandlingar och en proposition tala om "total konfrontation" riskerar att förpassa förslaget till frysboxen.
Friskolornas Riksförbunds vd Claes Nyberg tycker att det är viktigt att regeringen bekräftar att man håller fast vid friskolekommitténs förslag.
– Fast det finns delar i det vi inte håller med om, säger han.
Företag i välfärdssektorn ska redovisa sina resultat på enhetsnivå, enligt Löfven. Till exempel ska då varje skolas ekonomiska resultat redovisas, vilket inte sker i dag. Det är ett förslag från friskolekommittén som det pågår en utredning om, men Friskolrnas riksförbund är emot ett införande.
– Det kommer inte leda till någon kvalitetsutveckling eller ge något mervärde. Det kommer bara att skapa administrationstryck och mer kostnader, säger Nyberg.
När det gäller kommunernasökade inflytande över nya skoletableringar, och att etableringar ska motverka segregation, tycker Nyberg att beskedet var något otydligt.
– Vi hörde det inte som att man föreslår ett kommunalt veto, säger Claes Nyberg.
Syftet med skolverksamhet ska vara utbildning, inte att dela ut vinst till ägarna, enligt regeringsförklaringen.
– Vi förstår inte riktigt vad det betyder, säger Nyberg.
TT