En elev fastnade i en pelarborr i slöjdsalen och bröt armen. Olyckan ledde till att både läraren och rektor på skolan dömdes för arbetsmiljöbrott. Nu överklagar åklagaren till högsta domstolen för att även kommunen ska dömas att betala en företagsbot på 200 000 kronor.
Olyckan inträffade på en lektion i träslöjd i femte klass på en skola i Uddevalla. Eleven hade gjort en klocka och skulle borra ett hål för urverket. Hon hanterade själv pelarborren, vilket hon gjort tidigare. Den här gången fastnade hennes ärm i chucken – det roterande fästet för borren – och eleven fick en fraktur på vänsterarmen.
Borren borde ha haft ett skydd, vilket också en inspektion som genomfördes i maj 2011 visade. Av domstolshandlingarna framgår att det var rektors ansvar att se till att ett skydd kom på plats, och att pelarborren inte borde ha använts innan skyddet var installerat. Även läraren anses ha ett arbetsmiljöansvar.
Att varken tingsrätten eller hovrätten utdömde en företagsbot beror på att de inte ansåg att den kommunala skolan bedriver näringsverksamhet, vilket krävs för att en sådan bot ska kunna utdömas (se faktaruta).
Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) chefsjurist Germund Persson hördes i fallet vad gäller de rättsliga förutsättningarna att döma en kommun att betala en företagsbot. Nu vill åklagaren ta målet till högsta instans för att få klarhet i vad som gäller, då detta inte har prövats tidigare. Domen kan därför bli vägledande och få stor betydelse för huvudmännen och skolledarna framöver.
Lotta Holmström