Allianspartierna tänker strida för betyg i årskurs 4, tioårig grundskola och frivillig gymnasieskola. Sverigedemokraterna kan bli tungan på vågen vid kommande omröstningar i riksdagen.
De fyra allianspartierna lade på torsdagen fram sin budgetmotion. Den innehöll inga stora överraskningar utan följde i stora drag alliansens valmanifest och den kurs som de gamla regeringspartierna tidigare pekat ut.
Men istället för att baka in alla förslag i budgetmotionen, och riskera avslag på allt, aviserade allianspartierna att de kommer att lägga fram sju förslag i separata motioner. Genom den taktiken hoppas man få igenom just dessa motioner i riksdagen.
Vid torsdagens presentation av budgetmotionen fick FP-ledaren Jan Björklund frågan om Alliansen räknar med att kunna köra över regeringen i de här frågorna med hjälp av Sverigedemokraterna.
– Det vet inte jag. Varje parti måste själv ta ställning. Vi lägger fram de här förslagen till riksdagen, sedan får riksdagen pröva detta, svarade Jan Björklund på TT:s fråga.
Förutom betyg i årskurs 4, tioårig grundskola och frivillig gymnasieskola där eleverna väljer om de ska läsa in högskolebehörighet har Alliansen ytterligare några motioner där man hoppas få stöd.
Allianspartierna vill motionera om att införa ordningsomdömen i betygen på högstadiet (utom i avgångsbetyget), ha 100 timmar mer idrott i skolan samt tillåta vissa konfessionella inslag i skolan som psalmsång för att man ska kunna fira skolavslutningar i kyrkor.
Allianspartierna vill inte förhandla med Sverigedemokraterna (SD) direkt, men samtidigt går flera av förslagen helt i linje med SD:s skolpolitik. Det är känt sedan länge att SD bland annat är negativa till en obligatorisk högskolebehörighet på gymnasiet och positiva till betyg i årskurs 4 och en tioårig grundskola, enligt Alliansens modell.
– Det är intressant att se att Alliansen lägger fram vårt skolpolitiska program från 2011. Detta är mer eller mindre vår politik rakt av, säger Stefan Jakobsson, SD:s skolpolitiska talesman, till TT.
Det här är spelets regler, kommenterade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Alliansens strategiska drag att låta Riksdagen ta ställning till sju skolpolitiska förslag som går mot regeringens politik.
– Skickar riksdagen en sådan uppmaning till regeringen så får vi titta på den, säger han till TT.
– De viktiga för oss är att det inte stoppar de insatser som kan göra skillnad på riktigt och det är: mindre barngrupper i förskolan, fler anställda i de tidigare åren så lärarna får mer tid för varje elev och en läsa-skriva-räkna garanti.
Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, tycker att det är oansvarigt av oppositionen att agera som de nu gör och försöka införa betyg i lägre åldrar utan ett brett stöd.
– Det är nog med tvära kast och byte av spelregler på skolans område. Vi har inte ens utvärderat vad det inneburit med betyg från årskurs 6. Detta skapar bara oro, säger hon.
Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund, ser en risk i att politikerna nu utnyttjar det parlamentariska läget.
– Det är oroande om skolan används för att skapa politisk spänning snarare än att politikerna skapar bästa förutsättningar för skolan, säger han.
Lenita Jällhage