Regeringen ska ändra i skollagen så att fjärrundervisning blir möjligt. Det beskedet gav utbildningsminister Gustav Fridolin på torsdagen.
Undervisning som bedrivs av lärare via länk, så kallad fjärrundervisning, får enligt dagens lagstiftning bara vara ett komplement till ordinarie undervisning. Det innebär ett problem för kommuner som behöver undervisa sina elever men saknar lärare.
– De här bestämmelserna är skrivna för storstäder och centralorter, inte för glesbygden, sa Per-Henrik Bodin, verksamhetschef i Kramfors, till Lärarnas tidning i september.
Kramfors bröt även mot skollagen genom att via länk anlita lärare anställda i en annan kommun, enligt Skolinspektionen.
Men nu är en förändring på gång. Utbildningsminister Gustav Fridolin säger till TT att regeringen vill ha en ändring av skollagen under nästa år.
– Vi kommer att ändra lagen för att möjliggöra fjärrundervisning. Det är viktigt för att alla elever, även i glesbygd, ska få en bra undervisning av hög kvalitet. Vi hoppas att en ny lagstiftning kan träda i kraft under nästa år, säger Fridolin.
I det utredningsförslag som lades fram för två år sedan föreslogs att fjärrundervisning ska få ges i moderna språk, modersmål, samiska och teckenspråk. Fridolin säger dock till TT att det inte är uteslutet att fler ämnen kan komma att omfattas.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar beskedet:
– Det är väldigt bra om regeringen tar tag i den här frågan. Det har vi önskat länge och det finns ett hårt tryck från många kommuner, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef vid SKL, till TT.
Mats Thorén