Med ett öppet och bitvis känslomässigt tal inledde statsminister Stefan Löfvén fredagsmorgonen på Lärarförbundets kongress. I en intervju med Lärarnas tidning efteråt kommenterade han Moderaternas invit i skolpolitiken: – Ibland kan man behöva ta ett steg tillbaka.
Med ett öppet och bitvis känslomässigt tal inledde statsminister Stefan Löfvén fredagsmorgonen på Lärarförbundets kongress. Han nämnde bland annat sin egen skolgång, samarbetet med Eva-Lis Sirén om en litteratursatsning för industriarbetare och nobelpristagaren Malala Yousafzais viktiga kamp för utbildning för alla.
Dagen innan stod Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé på samma scen och öppnade för ett samarbete med regeringen i en del skolfrågor.
Stefan Löfvén säger till Lärarnas tidning att han tänker ta Moderaternas utsträckta hand på allvar:
– När man lagt sin budget med konkreta förslag kan båda parter ibland behöva ta ett steg tillbaka och fundera på vad det är vi egentligen vill åstadkomma med detta förslag. Finns det andra sätt? Någon annan kanske har en bra tanke om hur vi ska nå samma mål.
I Moderaternas invit nämndes gymnasieskolan som ett tänkbart förhandlingsområde. Stefan Löfvén står fast vid att en gymnasieutbildning är en förutsättning för att komma in på arbetsmarknaden.
– Antingen kommer man in på högre studier eller så går man ut i arbete och då är det viktigt att alla kan slutföra sina gymnasiestudier. I dag är det alldeles för få som gör det, säger Stefan Löfvén och efterlyser ett tätare samarbete mellan utbildning och arbetslivet.
Moderaternas allianspartner Folkpartiet verkar dock inte lika öppna för samtal.
– Jag blir förvånad, kommenterar folkpartiets skolpolitiske talesperson Christer Nylander, tillika vice ordförande i Riksdagens utbildningsutskott, Tobés uttalanden.
– Alliansen formulerade inför valet den politik vi vill genomföra och den politiken skrev vi i förra veckan ned i motioner. Min inställning är fortfarande att vi i Alliansen ska stå för vår politik, som det dessutom ser ut om att vi kan få igenom, säger Christer Nylander till Svenska Dagbladet.
Ulrika Sundström