En av tre uppsagda lärare har nytt jobb redan under uppsägningstiden. – Det är en väl utbildad akademikergrupp med goda möjligheter, säger Lars Hallberg, vd på Omställningsfonden.
Lärare är största yrkesgruppen bland uppsagda inom kommunal sektor, som får stöd av Omställningsfonden. Och prognoserna är goda: inom sex månader har lärare ett nytt jobb. 30 procent har ett nytt kontrakt redan under sin uppsägningstid.
Av 715 lärare, som har anmälts till fonden sedan 2012, är 571 gymnasielärare. Förklaringen är minskade elevkullar och ökad konkurrens mellan gymnasieskolorna, enligt Lars Hallberg. Det är i små och medelstora kommuner, nära storstadsregionerna som de största uppsägningarna sker.
– Det kan handla om elever som väljer en gymnasieskola i storstaden, som kanske har högre status.
De flesta lärare vill stanna kvar i sitt yrke, enligt Lars Hallberg, men det finns också en grupp som söker sig vidare. Omställningsfonden har inga siffror på hur många eller vilka lärarkategorier som väljer bort yrket, men Lars Hallberg nämner yrkeslärare som en kategori som lättare ser andra vägar i näringslivet.
– De som saknar formell behörighet har också en större benägenhet att se sig om på annat håll.
Omställningsfonden hjälper uppsagda lärare med kompetensutveckling och rådgivning i upp till två år. Lärare vill ofta skaffa sig behörighet i ett annat ämne, för att öka sina möjligheter på arbetsmarknaden. Men vilket stöd de önskar och får varierar stort, enligt Lars Hallberg.
– Rättvisan ligger inte i att ge lika mycket till alla, utan att se till individens behov, och så är det även för lärargruppen.
Hittills har ingen lärare varit kvar i Omställningsfondens system så länge som två år.
Enikö Koch