En statlig utredning föreslår att skolan ska få ett tydligare ansvar att sprida kunskap om försvaret.
”Utredningen om Försvarsmaktens militära personalförsörjning” presenterade i veckan sitt betänkande. Utredaren vill att ett kunskapsområde som kallas totalförsvarskunskap ska föras in i läroplan, kursplaner och ämnesplaner för samhällskunskap i både högstadiet och gymnasiet.
I kunskapsområdet ska ingå utbildning om säkerhetspolitik, militärt samt civilt försvar, enligt utredningens förslag. ”Utbildning i totalförsvarskunskap i grund- och gymnasieskolan är en viktig förutsättning för en modern folkförankring av försvaret”, skriver utredaren Stefan Ryding-Berg.
En del av innehållet ingår redan i dag i samhällskunskapsämnet. Utredarens bedömning är därför att behovet av vidareutbildning ska kunna täckas inom lärarnas ordinarie planeringstid.
Men där får han mothugg av Utbildningsdepartementets sakkunnige i utredningen, Helena Mähler Lejon, som i ett särskilt yttrande skriver att hon anser att konsekvenserna av förslaget skulle bli mer omfattande för lärare och huvudmän än vad utredaren beskrivit.
För lärare som vill undervisa om försvaret och krisberedskap finns redan ett arbetsmaterial, framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Myndigheten utbildar även lärare i krisberedskap och försvarsfrågor. Men myndigheten tycker enligt rapporten att uppslutningen är för låg.
Lotta Holmström