Förstatliga skolan och höj lärarnas löner med 10 000 kronor i månaden. Det föreslår två forskare i en rapport beställd av LO.
De två forskarna– Dany Kessel och Elisabet Olme, doktorander i nationalekonomi vid Stockholms universitet – har på uppdrag av LO undersökt orsakerna till att resultaten i den svenska skolan har sjunkit under senare tid.
Deras slutsats är att vi under de senaste 20 åren har fått en allt sämre utbildad lärarkår, att lärarstudenterna har blivit allt mindre ambitiösa och att förutsättningarna för lärarna att göra ett bra arbete har försämrats.
Rapportens författare förordar en ”kickstart” för lärarrekryteringen och presenterar ett antal mycket radikala och kostsamma förslag:
- Förstatliga skolan. Detta gör det lättare att höja lärarnas löner, omprioritera lärarnas tid och styra pengar till de skolor som behöver dem bäst.
- Höj lönerna med 10 000 kronor i månaden för alla lärare i grund- och gymnasieskolan. Avskaffa samtidigt den individuella lönesättningen och ersätt den med lönetrappa baserad på erfarenhet, utbildning och arbetsuppgifter.
- Dubbla antalet lärarledda timmar på lärarutbildningen och inför ett stipendiesystem för lärarstudenter.
Detta skulle stärka lärarprofessionen och läraryrkets attraktivitet och kan vända dagens negativa skolutveckling, tror författarna. Prislappen för denna omläggning av den svenska skolan skulle landa på 20 miljarder kronor. Å andra sidan skulle standardhöjningen av lärarna vara värd minst 25 miljarder kronor för samhällsekonomin, enligt författarna.
De skriver att deras förslag sannolikt är ogenomförbara inom dagens politiska och ekonomiska ramar, men hoppas ändå att rapporten ska bli en rejäl tankeställare i skoldebatten.
Stefan Helte