Hallå där, Ditte Karlsson, ny ordförande för Lärarförbundet Student.
Grattis, hur känns det att ta över?
– Jättebra och lite pirrigt.
För dem som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?
– Jag kommer från Helsingborg och studerar till F-3-lärare i Karlstad. Jag har även studerat specialpedagogik, idrott och svenska som andraspråk. Jag har jobbat mycket med elever med särskilda behov, så dem värnar jag lite extra om.
Du har varit internationellt ansvarig inom Lärarförbundet Student. Vad tar du med dig för erfarenheter från det in i rollen som ordförande?
– Att representera Lärarförbundet utåt. Det har varit som en tjuvstart på den här rollen, och jag känner själv att jag har växt in i den.
På Lärarförbundets kongress ville ni i Lärarförbundet Student driva igenom att ordförande och vice ordförande skulle arvoderas för att ha möjlighet att ta studieuppehåll och ägna er helhjärtat åt förbundet. Nu blev det inte så. Hur ser du själv på dina möjligheter att kombinera studier med ordförandeskapet?
– Det kommer att bli tufft. Jag har bland annat en kommande vfu där man max får missa fem dagar. Samtidigt är det möten med förbundsstyrelsen och en massa andra möten. Vi visste att det skulle vara svårt att få igenom förslaget och visst är det tråkigt att det inte gick, men mitt driv är för stort för att det ska stoppa mig.
Vilka frågor är viktigast för Lärarförbundet Student framöver?
– Vi röstade igenom fyra nya handlingsprogramspunkter på mötet. Det handlar bland annat om att ändra lärarutbildningens ersättningssystem så att lärosätena inte lockas att godkänna studenter som inte borde godkännas. Vi vill också arbeta för att alla kurser ska genomsyras av en normkritisk pedagogik och att alla lärarutbildningar ska leda till examen på avancerad nivå. Vi kommer även att bevaka lämplighetsprovet och vad som händer där.
– En fråga vi driver sedan tidigare som jag tycker är extra viktig är kopplingen mellan teori och praktik på vfu:n. Vfu:n är det som gett mig mest under utbildningen, så det är en otroligt viktig fråga som vi ska fortsätta att jobba med.
Ni har precis släppt en rapport där 600 lärarstudenter tyckt till om sin utbildning. Många är nöjda med sin utbildning, men något som sticker ut är att det är 11 procent som är missnöjda med hur väl den utbildningsvetenskapliga delen är anpassad till det framtida läraryrket. Något färre, 7 procent, är missnöjda med hur ämnesstudierna är anpassade för yrket.
– Jag trodde att det skulle vara tvärt om. Det här är verkligen kritik mot dem som lägger upp utbildningarna, och det speglar ett missnöje som jag har uppfattat, även om jag trodde att det snarare skulle vara ämnesstudierna som kritiseras för bristen på koppling till att man ska bli lärare. Det visar på vikten av att vi måste kvalitetssäkra utbildningarna och höja nivån.
Lotta Holmström