Nära tusen lärare gick miste om sina sparpengar när Lärarnas inköpscentral (LIC) gick i konkurs. Sammanlagt handlar det om 23 miljoner kronor.
Efter ett par år med haltande ekonomi gick Lärarnas inköpscentral (LIC) slutligen i konkurs den 15 juli i år. I över 60 år hade LIC erbjudit lärare i först Sverige och sedan också Danmark att köpa varor och tjänster till förmånliga priser.
LIC erbjöd också sina svenska medlemmar ett förmånligt sparande. Sparkontot hade en ränta som överträffade de flesta andra sparkonton på marknaden.
Det fanns bara en hake. Kontona saknade statlig insättningsgaranti. Spararna hade därmed inget som helst skydd vid en konkurs.
Vid konkursen fanns 990 sparkonton i LIC med totalt nära 23 miljoner kronor. 90 sparare hade mer än 50 000 kronor på sina konton. 24 av dessa hade sparat över en kvarts miljon kronor. En sparare hade över två miljoner kronor på kontot.
— Jag kan i dag inte säga hur mycket spararna kan få tillbaka av sina pengar. Det kan i bästa fall bli 25—30 procent och i värsta fall bara några enstaka procent, säger Christian Bergqvist.
Beloppets storlek beror bland annat på utgången av ett antal tvister mellan konkursboet och handlare i Danmark. Ett slott i Frankrike som LIC ägde är till salu och det är osäkert hur mycket pengar den försäljningen kan ge.
Orsaken till konkursen utreds nu av utomstående revisorer. Omsättningen var störst i Danmark där verksamheten var uppbyggd kring några stora varuhus. I både Danmark och Sverige har medlemmarna erbjudits betalkort med olika rabatter och förmåner på varor och tjänster.
Av årsredovisningarna från 2008 och framåt framgår att den ekonomiska situationen för LIC blev allt mer pressad. Försäljningen sviktade och satsningen på att bygga upp en nätbutik i Sverige nådde inte upp till förväntningarna.
Lärarförbundets föregångare Svenska Facklärarförbundet (SFL) och Sveriges Lärarförbund (SL) inledde 1989 ett samarbete med LIC.
— Vi hade idéer om att utveckla något liknande själva för att öka medlemsnyttan. Men i stället för att bygga upp något nytt valde vi att samarbeta med LIC, säger Lars-Erik Klason, före detta kanslichef i först SFL och sedan Lärarförbundet fram till år 2001.
Tack vare samarbetet fick Lärarförbundets medlemmar del av LIC:s rabatter. Däremot räckte det inte att vara medlem i Lärarförbundet för att öppna ett sparkonto i LIC. För det krävdes ett separat medlemskap i LIC.
Sedan 1992 har någon ledande person inom Lärarförbundet suttit med i LIC:s styrelse, förutom de två sista åren som föregick konkursen. Lars-Erik Klason var styrelseledamot åren 1992—2011.
— Under den perioden var LIC en ekonomiskt välskött förening, men de sista åren fanns en brist på nytänkande och förnyelse, säger Lars-Erik Klason.
2007 lanserade Lärarförbundet ett medlemskort med Mastercard i samarbete med LIC och Sparbanken Öresund. Fram tills nu har man haft LIC:s logotyp tryckt på kortet.
Samarbetet mellan Lärarförbundet och LIC har också framgått av bland annat reklam i Lärarnas tidning.
Medlemskortet är även i fortsättningen giltigt som Mastercard men ger inga rabatter.
Lärarnas tidning har sökt ledamöter i LIC senaste styrelse, men de har valt att inte kommentera konkursen.