Medan de traditionella yrkesprogrammen lockar en lägre andel elever, väljer fler en lärlingsutbildning. Antalet lärlingar i gymnasieskolan har ökat från 6.000 förra hösten till 7.300 detta läsår, enligt Skolverket.
– Lärlingsutbildningen har haft en trög start, men nu hoppas jag att vi ser ett trendbrott, säger Lotta Naglitsch, föreståndare för Skolverkets Lärlingscentrum, i ett uttalande.
En förklaring till ökningen kan vara att lärlingar får ett extra studiebidrag på 1.000 kronor i månaden, pengar som ska täcka kostnader för resor till jobbet och mat.
En annan förklaring, enligt Skolverket, kan vara att eleverna inte längre behöver börja lärlingsutbildningen i årskurs 1 utan kan vänta med det tills senare under gymnasieutbildningen.
Siffran 7.300 är ändå långt från den förra regeringens mål. När den nuvarande lärlingsutbildningen permanentades 2011 var Alliansregeringen och dåvarande utbildningsminister Jan Björklunds uttalade mål att skapa 30.000 utbildningsplatser.
Lärlingsutbildning innebär att elever på ett yrkesprogram har minst halva utbildningen förlagd på en arbetsplats.
Det totala antalet elever på yrkesprogram, traditionella program och lärlingsutbildningar, är detta läsår knappt 100.000.
Lärarnas tidning TT