Endast två tredjedelar (66 procent) av de yrkeselever som lämnade gymnasiet i våras gjorde det med en examen. Det är väsentligt lägre än i den föregående kullen, som också var den sista som lämnade den gamla gymnasieskolan. I den fick 74 procent ett slutbetyg från yrkesförberedande program.
Även andelen elever som lämnade gymnasieskolan med grundläggande högskolebehörighet har sjunkit påtagligt: från 87 till 70 procent. En viktig orsak är att elever på yrkesprogram numera inte automatiskt får behörigheten. Av yrkeseleverna som tog examen i våras hade 41 procent läst in högskolebehörigheten.
– Ett av syftena med att göra om gymnasieskolan var att fler elever skulle klara utbildningen på tre år och samtidigt få de kunskaper som är viktiga för deras framtid. I den första elevkullen som går ut från den nya gymnasieskolan har det inte blivit så, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i en kommentar.
Detta är inget annatän ett stort misslyckande, anser Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
– Politikerna måste inse att deras lösningar inte fungerar och tänka om. Problemen startar inte i gymnasiet, utan långt tidigare. Det måste till en mer grundläggande analys av elevernas behov för att komma tillrätta med avhoppen. Det krävs en långsiktig strategi över blockgränserna, säger Bo Jansson.
TT