Trots krav på jämställdhet i undervisningen glöms kvinnorna bort i skolornas historieböcker. I de vanligaste läroböckerna utgör kvinnor endast 13 procent av alla personer, enligt en granskning.
Kvinnor har en förbluffande undanskymd roll i grundskolans läroböcker. Det visade sig när tidningen Dagens Nyheter räknade namngivna män och kvinnor i historieböcker för årskurs sju till nio.
I de fyra vanligaste läroböckerna i historia utgör kvinnor endast 13 procent i genomsnitt av alla personer. Anmärkningsvärt är också att andelen minskar ju närmare modern tid man kommer i böckerna.
– Det är horribelt. Ingen människa kan påstå att det inte fanns otroligt viktiga kvinnliga aktörer under 1900-talet och även tidigare, säger forskaren Svante Norrhem till tidningen.
Förlaget Liber säger sig vara medveten om problematiken. Målsättningen är att göra det jämt fördelat.
– Men det är knepigt och i historieböckerna måste man sovra bort så mycket. Det blir standardhistorien som är kvar och den innehåller mest män, säger Libers ansvarige förläggare Thomas Johansson till DN.
Alla de granskade böckerna är skrivna för den senaste läroplanen (lgr 2011), som ställer högre krav på jämställdhet.
– Jag häpnar över hur sned könsfördelningen är i läromedel som ändå följer nuvarande läroplan, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund (LR), i en kommentar.
8 av 10 lärare inte hinner granska sina läromedel, enligt en undersökning som tidningen Skolvärlden nyligen publicerade.
Mats Thorén