En skola som sagt upp en lärare av ”personliga skäl” gjorde fel, anser tingsrätten och ogiltigförklarar uppsägningen. Domstolen ger läraren rätt på alla punkter och dömer skolan att betala skadestånd, rättegångskostnader och utebliven lön.
En lärare som sades upp från sin tjänst på Minervaskolan i Umeå i januari 2013 har fått rätt i Umeå tingsrätt.
– Vi är väldigt nöjda, säger Rikard Hultman på Lärarförbundet, lärarens juridiska ombud.
Enligt Rikard Hultman är domen ovanlig i så måtto att det inte bara är fråga om ett ”vanligt” brott mot anställningsskyddslagen.
– Här tillkommer ett moment: kränkningarna mot vår medlem. I den delen för tingsrätten ett resonemang i domskälen som är ovanligt tydligt för den här typen av mål.
Tingsrätten skriver där att Minervaskolan ”har agerat på ett sätt som står i strid med god sed på arbetsmarknaden samt anställningsskyddslagen. Brottet mot anställningsskyddslagen har inneburit en sådan kränkning av /läraren/ som i sig gör honom berättigad till ersättning.”
Läraren hävdade under rättegången att Minervaskolan sagt upp honom utan giltiga skäl. Han hävdade också att hans arbetsgivare ska ha trakasserat honom innan uppsägningen, under en period han delvis varit sjukskriven. Bland annat ska lärarens e-postkonto ha stängts av, hans passerkort och dator tagits ifrån honom och hans arbetsrum flyttats till en källare.
Personer i skolans ledning ska också ha skickat otrevliga e-postmeddelanden till läraren och uppmanat honom att säga upp sig själv. Läraren har även fått en ifylld uppsägningsblankett att skriva under.
Han ska inte heller ha erbjudits rehabilitering för sin sjukskrivning.
Minervaskolan å sin sida hävdar att den hade saklig grund för uppsägningen, som skedde av ”personliga skäl”. Läraren har haft samarbetsproblem med andra lärare på skolan och satt för höga betyg, enligt skolan. Han ska också ha agerat illojalt och varit olovligen varit borta från arbetet. Läraren ska till exempel ha utfört uppdrag för andra arbetsgivare på sin arbetstid.
Skolan hävdar att den inte har trakasserat läraren tiden före uppsägningen.
Minervaskolan ansåg också att läraren, via sitt eget företag, tagit för mycket betalt när han utfört tjänster åt skolan. Skolan minskade därför på eget bevåg vid ett tillfälle lärarens lön med 12.000 kronor.
Tingsrätten ger dock läraren rätt och ogiltigförklarar uppsägningen. Exempelvis finner tingsrätten det inte bevisat att läraren haft sådana samarbetssvårigheter i förening med för hög betygssättning att det utgör saklig grund för uppsägning.
Tingsrätten anser inte heller att läraren via sitt bolag tagit för mycket betalt och att Minervaskolan bröt mot kvittningslagen när den drog av 12.000 kronor från lönen.
Läraren tilldöms skadestånd på 130.000 kronor och ersättning för utebliven lön. Minervaskolan ska dessutom betala rättegångskostnaderna på 387.026 kronor.
Mats Thorén