49 förelägganden men hittills har ingen skola behövt betala vite. I över hälften av fallen har bristerna åtgärdats. Skolinspektionens generaldirektör anser att vite är ett välfungerande påtryckningsmedel.
Skolinspektionen har utvärderat möjligheten att utfärda vitesförelägganden, som introducerades i nya skollagen från 2011. 49 förelägganden har utfärdats sedan 1 juli 2011, men hittills har ingen huvudman behövt betala vite, uppger Ekot.
Myndighetens generaldirektör Ann-Marie Begler är nöjd.
– Min uppfattning efter de här åren som vi har haft vitesmöjligheter, är att det fungerar väldigt väl som påtryckningsmedel. I kommuner och fristående skolor så vill man inte ha ett vitesbelopp över sig eller betala ett vite, utan då jobbar man med de problem som vi har pekat ut, säger Ann-Marie Begler till Ekot.
28 av de 49 skolorna har hittills åtgärdat problemen som Skolinspektionen uppmärksammat så pass väl att ärendena kunnat avslutas.
Minst 16 av föreläggandena har överklagats till domstol, en process som Ann-Marie Begler tycker är för tidsödande.
– Ett överklagande kan ta lång tid och till och med gå upp i högsta instans och då tar det sin tid och det är naturligtvis problematiskt för de elever som går i skolan, säger hon.
Lotta Holmström