Det är inte bara det nya språket som sätter invandrade lärare på prov. Elevers respektlöshet kan också bli en tuff utmaning, visar en ny avhandling.
Den största utmaningen för lärare som återupptar sitt yrke i ett nytt land är språkbytet. Det är inte bara nya ämnestermer som måste sitta säkert. Det måste även yrkestermerna och elevernas vardagsspråk. Hur mycket arbete det kräver framgår av Aina Bigestans avhandling i utbildningsvetenskap.
Men lärare som invandrat till Sverige ska också greppa vardagslivet i den svenska skolan och det kan vara lika med en kalldusch.
En av de 21 lärare Aina Bigestans intervjuat fick höra "Jävla käring!" och "Fuck you" som ny klasslärare i årskurs 1. En annan lärare talade om anarki.
— Bristen på respekt fick några av lärarna att söka sig till förskolan. De tyckte att det var för påfrestande i skolan, säger Aina Bigestans.
Aina Bigestans understryker att hennes studie är kvalitativ och alltså inte beskriver svensk skola generellt. Men lärare med utländsk bakgrund sätter ljuset på ett problem som förekommer på vissa skolor och som sopas under mattan:
— Lärarna såg ett gap mellan vad som står i läroplanen om ömsesidig respekt och vad de mötte i verkligheten. Det gapet, och hur man får en fungerande arbetssituation, diskuteras inte.
Några av de intervjuade lärarna vittnade också om hur deras brytning fick elevernas föräldrar att reagera negativt.
— Skolledarna har en mycket stor betydelse. När föräldrar ifrågasätter att deras barn undervisas av en lärare som har svenska som andraspråk måste skolledaren stå för sin rekrytering, säger Aina Bigestans.
Aina Bigestans, som i många år undervisat i svenska som andraspråk, vill med sin avhandling visa på att språklig perfektion ofta felaktigt tas som intäkt för yrkesskicklighet.
— Självklart måste lärare ha ett språk som fungerar i kommunikationen, men en skicklig pedagog håller inte långa monologer utan låter eleverna delta i aktiviteter. En skicklig pedagog märker också direkt när en elev inte förstår. Det finns lärare med perfekt svenska som inte har de förmågorna.
Anna Lena Wallström/TT