Ansökningar för 2.400 handledare har kommit in från skolor som vill delta i Läslyftet. Men pengarna räcker bara till 460 av dem.
Intresset från kommuner och friskolor som vill delta i fortbildningssatsningen Läslyftet är stort. Över 1.600 skolor omfattas av ansökningarna som Skolverket har fått in. Men det statliga bidrag på 24 miljoner kronor som är avsatt till ändamålet i år räcker bara till en femtedel av de handledare som ansökningarna gäller.
– Jag tror att det har skett en vändning de senaste åren, där man på ganska bred front har börjat intressera sig för och sett vikten av att jobba språkutvecklande i alla ämnen, säger Erica Jonvallen, Skolverkets projektledare för Läslyftet, om det stora intresset.
Läslyftet startar i höst för lärare i alla ämnen med syfte att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga. Metoden bygger på att lärare lär av varandra med stöd av en handledare som går en utbildning och får arbetstid frigjord för att arbeta med projektet. Det är detta som finansieras av statliga medel, pengar som alltså inte räcker till.
Skolverket kommer nu att göra ett urval baserat på geografisk spridning och antal elever i olika regioner. De som inte beviljas bidrag i år har en bättre chans nästa år, då bidragskassan är större samtidigt som de som redan beviljats bidrag endast kan få det en gång.
Skolverket räknar med att bidragen räcker till åtminstone dubbelt så många handledare nästa år. Men genom att bland annat dela med sig av utbildningsmaterial på webben vill Skolverket också stötta de som i brist på statligt bidrag bestämmer sig för att satsa lokalt.
– Många förstelärare till exempel har ju redan nedsättning i tid för liknande arbete så det är väl utmärkt att utnyttja dem och ge dem det uppdraget om man tycker att det passar i arbetet man vill bedriva, säger Erica Jonvallen.
På grund av PISA-rapporter som vittnat om svenska elevers sjunkande läsförmåga enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet förra året om en strategi för att höja elevernas läsförmåga. Där fastslogs bland annat att alla lärare ska ha möjlighet att delta i satsningen.
Det är oklart om det nu kommer att skjutas till mer pengar till Läslyftet. Utbildningsminister Gustav Fridolins pressekreterare låter hälsa att regeringen alltid överväger om det behövs mer pengar till olika typer av verksamheter.
Sebastian G Danielsson