Frågan är om försöket med betyg från årskurs 4 riskerar att självdö. Både Skolledarna och kommunpolitiker från båda blocken är skeptiska.
Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledarförbund, är mycket kritisk. Han förstår inte poängen med att införa ett försök som omfattar 2 procent av Sveriges drygt 5.000 skolor.
I en intervju med TT konstaterar han att det inte räcker med att politikerna i en Alliansstyrd kommun är positiva till en försöksverksamhet med betyg från årskurs 4. Politikerna måste ha ledningen på de enskilda skolorna med sig, enligt regeringens och Alliansens uppgörelse. Och det kan bli svårt anser Matz Nilsson:
– En överväldigande majoritet av skolledarna vill först se en utvärdering av betyg i årskurs 6 innan man går in i att sätta betyg även i årskurs fyra, säger han till TT.
Lärarförbundet Skolledarna resonerar på samma sätt, enligt TT. Matz Nilsson undrar också hur det rent praktiskt ska fungera om även föräldrar och lärare ska vara med och bestämma ifall en skola ska ha betyg i fjärde klass eller inte. Han tycker att det liknar en experimentverkstad.
Lärarnas tidning har ringt runt till några kommuner (se ruta) och ställt frågan om de vill delta i försöket. Endast moderatstyrda Nacka är entydigt positiva.
I kommuner som har blocköverskridande styren kan man märka en viss försiktighet i svaren. Lars Stjernkvist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som styrs av S, FP, C och KD.
– Jag har svårt att säga något nu eftersom vi inte har pratat om försöket än. Det är mer en bedömning om vi ska ta vårt ansvar för att man på nationell nivå ska få ett bättre underlag. För min egen del känner jag att vi på goda grunder tidigare har avvisat betyg i årskurs 4, säger han.
I Linköpings kommun, som styrs av S, MP och FP, konstaterar det skolansvariga kommunalrådet Jakob Björneke (S) att man inte kommer att ta några särskilda initiativ från kommunens sida för att delta i försöket. Han konstaterar att en förutsättning för överenskommelsen är att det finns ett intresse på skolorna.
– Är lokal skolledning tillsammans med lärare och föräldrar intresserade av att delta i denna försöksverksamhet så kommer Barn- och ungdomsnämnden att pröva varje sådan intresseanmälan, säger Jakob Björneke.
De borgerliga politikerna i Sollentuna kommun lämnar också över beslutet till de enskilda skolornas ledning.
I Västerås, som styrs av S, MP, C och KD, är man däremot helt eniga om att inte delta:
– Det finns inga vetenskapliga belägg för att resultaten skulle bli bättre för att man ger tidiga betyg i skolan. Därför ser vi ingen anledning att ingå i ett försök, säger Anders Terjebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.
I Malmö och Stockholm stad svarar man ett tydligt nej till att delta. Man ser inte att det tillför skolan något positivt och man saknar vetenskapliga belägg.
– Vi utgår från att våra lärare och rektorer inriktar sin verksamhet utifrån vad forskning och liknande har visat ge störst effekt för måluppfyllelsen. Där hör helt enkelt inte betyg i fjärde klass hemma, anser Anders Rubin (S), ansvarigt kommunalråd för skolan i Malmö.
I grannkommunen Vellinge, Sveriges enda helt moderatstyrda kommun, tycker kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler (M), att upplägget är märkligt. Precis som Matz Nilsson har hon svårt att se poängen med att så få skolor omfattas av försöket. Hon hade hellre sett att man infört betyg i årskurs 4 överallt.
– Nu kommer det att hamna på kommunerna själva att implementera och jobba med det och jag vet inte riktigt vad det ska ge. Vi får nog fundera ett varv och diskutera det, säger Carina Wutzler (M).
I det borgerligt styrda Nacka är partikamraten Tobias Nässen (M) mer entusiastisk under förutsättning att det finns ett intresse från föräldrar, lärare och skolornas ledning:
– Ja vi ser positivt på möjligheten att vara med i försöksverksamheten. För oss handlar det om att ytterligare stärka det systematiska kvalitetsarbetet och säkra tidiga insatser så att alla barn får med sig de kunskaper som de behöver, säger Tobias Nässén kommunalråd (M) och ordförande i utbildningsnämnden i Nacka kommun.
Lenita Jällhage Sebastian Danielsson