Sveriges Skolledarförbund lämnar regeringssamtalen om miljardsatsningar på lärarna i protest mot att skolledarna utesluts från pengarna. Men Lärarförbundet fortsätter att hoppas på att lönesatsningen ska gälla hela skolsystemet.
– Jag har i dag valt att lämna samtalen. Eftersom regeringen inte kan ge besked om den avser att inkludera skolledarna i lönesatsningen ser jag ingen anledning att jag som facklig företrädare för mina medlemmar ska sitta med vid förhandlingsbordet längre, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.
Matz Nilsson hävdar att han tidigare har fått löften om att skolledarna skulle inkluderas i regeringens utlovade satsning på tre miljarder kronor till läraryrket 2016, men att regeringen nu har valt en annan modell.
– Med en ensidig satsning utan helhetstänk riskerar vi att bli färre skolledare i framtiden, säger Matz Nilsson.
I en intervju med Lärarnas tidning nyligen bekräftade högskoleminister Helene Hellmark Knutsson att inte heller förskollärare eller fritidspedagoger omfattas av lönesatsningen.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är mycket kritisk till detta.
– Vi i Lärarförbundet har konsekvent drivit linjen att regeringen inte bör sätta olika lärargrupper mot varandra. Meningen med lönesatsningen är att bidra till bra resultat och en god skolutveckling. Då är det självklart att man ska ha med sig alla lärargrupper.
Men Lärarförbundet har inga planer på att lämna överläggningarna.
– Vi tror att det är väldigt mycket enklare att påverka regeringen om vi deltar i samtalen i stället för att stå utanför dem.
Johanna Jaara Åstrand har i ett tidigare skede av samtalen sagt att parterna var överens om att alla lärargrupper skulle omfattas av lönesatsningen.
Var det en felbedömning av dig?
– Samtalen har böljat fram och tillbaka och vid det första samtalstillfället diskuterades inte olika lärarkategorier, utan det var ett allmänt resonemang om att läraryrket skulle stärkas.
Har du nu gett upp hoppet om att skolledarna, förskollärarna och fritidspedagogerna ska få del av lönesatsningen?
– Absolut inte. Regeringen har förklarat att huvudfokus ligger på lärarna i grund- och gymnasieskolan. Men vi fortsätter att föra samtalen i en positiv anda.
Vad händer nu?
– Vi väntar oss att regeringen inom några veckor kommer med ett förslag, som efter remissomgång kan behandlas i höstbudgeten och genomföras 2016.
Stefan Helte