Det krävs legitimation för att bli tillsvidareanställd som lärare och förskollärare. Lärarlegitimation blir ett krav för att sätta betyg. Behörighet i rätt ämne krävs inte. Det motiveras med att betygsättning är en övergripande kompetens som alla legitimerade lärare har.
För att få undervisa krävs däremot att läraren har rätt behörighet.
Finns ingen lärare med legitimation och behörighet i ämnet får en lärare utan legitimation eller behörighet undervisa högst ett år i taget.
Betygen ska då sättas tillsammans med en legitimerad lärare. Kan de båda lärarna inte enas bestämmer den legitimerade, under förutsättning att han eller hon är behörig i ämnet.
Annars ska rektor — den yttersta garanten för en rättssäker betygsättning — besluta om betyget.
Modersmål och yrkesämnen samt individuella kurser/orienteringskurser på komvux.
Här får olegitimerade undervisa utan tidsbegränsning om det inte finns några legitimerade.
Undervisning på engelska som inte är språkundervisning är också tillåten utan legitimation. Villkoret är att läraren har en utländsk lärarutbildning som motsvarar en svensk samt kompetens för att undervisa på engelska.
Även i waldorfskolor får lärare undervisa utan legitimation/behörighet.
För samtliga undantag gäller att läraren måste vara tillsvidareanställd för att få sätta betyg på egen hand.
I särskolan, specialskolan och särskild undervisning för vuxna får olegitimerade lärare som började sin anställning före den 1 juli 2011 fortsätta att undervisa och sätta betyg fram till den 30 juni 2018.