Lärare i Ljusdal ser flera problem med medbedömningen: Legitimerade kan bli betygsättare på heltid. Och vad krävs för att gå i god för en obehörigs betygsunderlag?
Musik, moderna språk och slöjd. Det är sorgeämnena i Ljusdal. I musik finns en enda behörig och legitimerad lärare i hela kommunen. Snart kan det vara nästan lika illa i bild.
Margareta Flodin jobbar på Stenhamreskolan, Ljusdals största grundskola. Hon är 66 år och en av de två behöriga bildlärare, av kommunens totalt fyra, som är på väg mot pension. I dagarna sätter hon nästan 200 betyg.
— Bara 52 procent av bildlärarna i landet är behöriga, så förutsättningarna att hitta en ersättare för mig är inte så stora, säger hon.
— Då blir jag en av två legitimerade bildlärare i hela Ljusdal, säger Maria-Pia Turesson, som jobbar på Slottegymnasiet.
Vi träffas på Stenhamreskolan. Med är också skolans rektor Kjärstin Öhman, Christina Ljungström, yrkeslärare på Slottegymnasiet och ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning, samt Lisa Sjöström Wallin, biträdande chef för utbildningsförvaltningen.
I början av februari hade 56 procent av Ljusdals lärare i grundskolan och 60 procent av lärarna på gymnasiet legitimation, enligt Skolverkets databas Siris.
Kommunen har en övergripande sambedömning när det gäller nationella prov och på flera skolor använder man också sambedömning när betyg ska sättas. Nu gäller det att planera in flera sådana gemensamma tider i redan späckade scheman. Inte helt lätt i en kommun som är stor som hela Gästrikland.
— På de mindre landsbygdsskolorna blir det riktigt problematiskt. Våra utbildade lärare i centralorten kanske måste jobba mindre i klass för att hinna vara ute som medbedömare, säger Lisa Sjöström Wallin.
För att betygsättningen ska fungera måste den legitimerade läraren vara med i gruppen och ta del av flera moment. Christina Ljungström målar upp en ond cirkel:
— Det jag är duktig på — att undervisa — får jag göra minst när jag måste åka runt och hjälpa andra. I stället ska någon obehörig gå in för mig.
Biträdande förvaltningschefen Lisa Sjöström Wallin träffar Ljusdals 15 skolledare regelbundet. En fråga som diskuterats är vad som händer om en legitimerad lärare inte anser sig kunna medverka i en betygsättning över huvud taget — för att hen inte är säker på att den obehöriga kollegan har undervisat eleverna så väl att de har fått de verktyg de behöver för att nå målen.
— Då blir det rektorn som får ta över. Jag tror att vi ska vara beredda på att sådana situationer kommer att inträffa, säger hon.
Rektor Kjärstin Öhman är socionom i botten, pragmatisk, lösningsinriktad och tänker sätta betyg om hon måste.
— Men jag har inte samma kontakt med eleverna som lärarna har. Risken är att det här med betygsättningen slår tillbaka mot legitimationen. Det känns inte som man har tänkt riktigt på konsekvenserna, säger hon.
Bild är ett kommunikationsämne där arbetsprocessen är minst lika viktig som resultatet. Bedömningen kräver närvaro i klassen.
Maria-Pia Turesson sätter betyg i fyra egna kurser, på gymnasiearbeten, i fyra kurser tillsammans med yrkeslärare samt stöttar en obehörig bildlärare på sin skola. Ansvaret är stort och hon ser inte fram emot att bli medbedömare i kommunens grundskolor.
— Nej, varför skulle jag göra det? Jag vill ägna tiden åt mina egna elever och ge dem den bästa undervisning jag kan.