Helene Hellmark Knutsson (S) ser ett behov av att öka forskningen inom det utbildningsvetenskapliga området. Det tror hon kan stärka lärarutbildningen och även leda till fler lektorer i skolan.
I april i år tillsatte regeringen en forskningsberedning med 17 ledamöter från vitt skilda vetenskapsområden, allt ifrån professorer i pedagogik till zooekologi. De ska i dialog med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, ta fram de forskningspolitiska prioriteringar som regeringen ska presentera i en forskningsproposition hösten 2016.
Den 16 juni hade de sitt första möte och Helene Hellmark Knutsson har redan aviserat att hon bland annat vill satsa på unga forskare för att fler ska välja att satsa på en forskarkarriär.
Men i samband med Lärarförbundets seminarium i Almedalen på tisdagsmorgonen lyfte hon också bristerna när det gäller forskningen inom det utbildningsvetenskapliga området och lärarutbildningen.
Forskning inom andra vetenskapsområden har fått ganska stora anslag men det gäller inte det utbildningsvetenskapliga området?
– Nej vi har inte varit så framstående där, säger Helene Hellmark Knutsson.
Ministern räknar med att beredningen ska komma fram med förslag som både kan stärka kompetensförsörjningen på lärarutbildningarna och bidra till att fler väljer att studera vidare för att bli lektorer.
Arbetsgivarna har inte varit särskilt intresserade av att anställa lektorer om det inneburit högre lönekostnader.
Hur ska ni hantera detta?
– Här har vi ett arbete att göra. Vi måste föra en dialog med arbetsgivarna, säger hon.
Lenita Jällhage