Fler barn har sökt hjälp hos Bris i sommar än förra året. Satsningar på sociala medier och den egna mobilappen kan vara skälet till att fler barn tar kontakt.
Antalet kontakter med Barnens rätt i samhället (Bris) har i sommar ökat med drygt 300 eller 7 procent jämfört med förra året.
Organisationen satsar på att finnas på sociala medier där barn och unga är. Bris har också tagit fram mobilappen Abused Emojis med symboler som hjälper barn att uttrycka sina känslor. Tre av fyra barn som kontaktar Bris är flickor, men genom emojis blir det lättare för fler unga, även pojkar, att uttrycka vad de känner.
– Det är som en tradition att flickor har lättare att prata om tankar, funderingar och känslor än vad pojkar har. Det handlar säkert delvis om det genussystem vi har. Därför jobbar vi med att försöka nå fler killar. Appen hjälper dem som har lite svårt att formulera sig att börja prata genom att visa i bild vad man känner, säger Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris.
Under sommarens gångändrar ungdomarnas frågor karaktär. Inför sommarlovet är det många som hör av sig på grund av betygshets.
– De flesta ungdomarna som hör av sig till oss är mellan 14 och 17 år och i de åldrarna är betygen är en stor fråga, säger Silvia Ernhagen.
Men det finns också de som går från en trygg tillvaro i skolan till oro i hemmet.
– När det blir sommarlov hör barn av sig som lever i en svår familjesituation. Deras föräldrar kanske har det tufft, men det kan också vara så att familjen inte har råd att åka någonstans under sommaren eller att barnen inte har pengar till att följa med på kollo exempelvis, säger Silvia Ernhagen.
En del barn hör också av sig för att skolstarten närmar sig. De ska lämna tryggheten i hemmet för att möta en vardag med mobbing och trakasserier.
– Det vet att de är utsatta och är oroliga för att börja skolan. Samtidigt kan det också finnas kuratorer, lärare eller andra vuxna i skolan som de har förtroende för och som de längtar efter, säger Silvia Ernhagen.