Emma Persson, 25, har kommit in på ämneslärarutbildningen i bild och design för gymnasiet på Konstfack. Ett par års arbete på fritidshem väckte hennes intresse för läraryrket.
– Att få vara en del av andra människors lärande har verkligen inspirerat mig och jag ser fram emot att få arbeta med det på heltid, säger hon.
Men visst påverkar debatten om lärarnas dåliga arbetsförhållanden och löner.
– Tanken har slagit mig att det kanske inte är det mest välbetalda jobbet men samtidigt väger mångsidigheten i yrket tyngre. Att få arbeta med något där ingen dag är den andra lik och få ta sig an nya spännande utmaningar tillsammans med barn och ungdomar gör att det andra känns mindre viktigt, säger hon.
Samtidigt hoppas hon att lärarnas lönenivå och arbetssituation ska förbättras.
– Det finns en pågående debatt om det just nu och jag hoppas givetvis att förhållandena ska bli så bra som möjligt framöver.
Valet av undervisningsämnen föll sig naturligt utifrån hennes intresse för att teckna.
– Det ska bli härligt att få utveckla mitt stora intresse och få komma vidare i det. Jag ser mycket fram emot att arbeta i gymnasieskolan. Jag hoppas att ungdomarna som väljer att läsa bild har gjort det för att de har ett intresse för det och att vi senare kan dela det intresset och utvecklas tillsammans.
Hon hoppas att den femåriga utbildningen på Konstfack ska göra henne attraktiv på arbetsmarknaden.
Behovet av legitimerade bildlärare är stort: 52 procent av de yrkesverksamma bildlärarna har legitimation i sitt ämne och 40 procent av yrkeskåren är över 50 år.
Lotta Holmström