Ett större statligt grepp om lärares fortbildning, fristående lärarutbildningar och fler vägar in i läraryrket. Det är tre av punkterna när Centerpartiet kastar sig in i skolvärlden med en uppdaterad politik.
Centerpartiets skolpolitik har länge stått i skuggan av Folkpartiets och Moderaternas på den borgerliga sidan. Men nu tar partiet ett nytt grepp och presenterar ett förslag till förnyad skol- och utbildningspolitik. Programmet presenterades när Centerledaren Annie Lööf höll sitt sommartal i tisdags och ska behandlas på partiets stämma i september.
– För Centerpartiet är det viktigt att stärka lärarnas möjlighet till kompetensutveckling och lönekarriär. Vi föreslår därför bland annat höjda lärarlöner, en statlig kompetensutvecklingsgaranti och förslag för fler vägar in till läraryrket, sa Annie Lööf.
Höjda löner handlar om fler förstelärartjänster och att ”duktiga” lärare som arbetar i ”utanförskapsområden” ska få mer betalt.
Centern vill inte förstatliga skolan, men vill samtidigt komma tillrätta med problematiken att möjligheterna till fortbildning ser olika ut i landet. Partiet föreslår därför att ett nationellt institut för att säkerställa en fortlöpande fortbildning av lärare och skolledare inrättas. Staten ska ta ett större ansvar för fortbildningen genom att en garanti införs.
En huvudpunkt i det nya programmet är, enligt Centerledaren, att utbildning ska leda till jobb.
– Vi vill stärka kopplingen mellan skolan och företagen. Med ökat fokus på praktik och en tätare kontakt mellan elev och företag vill vi premiera yrkesskicklighet som leder till jobb, sa Annie Lööf i sitt tal.
Inrättande av branschskolor, ett förändrat yrkesteoretiskt gymnasieprogram och ett basår på yrkeshögskolan är tre av förslagen.
Centerpartiet vill också utveckla systemet med valfrihet för elever och föräldrar i skolan, men samtidigt stärka likvärdigheten. Ett exempel på det senare är att partiet vill införa en ”modern studentexamen som hanteras av fristående examinatorer”.
Mats Thorén