Med »flipped classroom« vänder läraren på den pedagogiska steken.
Men i filmen som rullar på skärmen framför honom är hans lärare, Daniel Barker, redan i full gång med lektionsgenomgången.
Filmen visar när Daniel Barker ritar och berättar om principerna för hur laddningar beter sig i elektriska fält. Genomgången på filmen tar tio minuter.
För ett år sedan höll Daniel Barker sina lektionsgenomgångar i klassrummet, precis som han alltid gjort under sina tio år som lärare och precis som de flesta lärare alltid gjort och gör. Då tog de mellan 30 och 40 minuter.
— Jag tänkte att om jag bara blir riktigt duktig på att föreläsa så är jag hemma. Det var min bild av vad en bra lärare gör. Jag har ägnat jättemycket tid åt att försöka förbättra mina lektionsgenomgångar, säger Daniel Barker.
Trots sina ansträngningar, och trots att han tyckte att han faktiskt var ganska bra, kände han sig ändå inte nöjd. Det var alltid några elever som inte hängde med, några som fattat redan efter ett par minuter och nästan ingen som orkade lyssna aktivt hela genomgången.
— Allt det jag säger i klassrummet under en föreläsning är dessutom inte alltid relevant — det går åt en massa tid till utvikningar, säger Daniel Barker.
Men så hörde han talas om »flipped classroom«. I stället för att hålla lektionsgenomgången i klassrummet, och ge uppgifter i läxa, vänder man på steken.
Nu kokar Daniel Barker ner genomgången till en tio minuter lång film som eleverna uppmanas att se före lektionen. Tiden i klassrummet ägnas åt övningar, diskussioner och problemlösning.
Att göra något på tio minuter som tidigare tog en halvtimme betyder förstås att något går förlorat. Interaktionen, att eleverna ställer frågor under tiden och att utvikningarna i sig tillför något, till exempel.
— Visst är det viktigt att eleverna får ställa frågor, men under genomgången är det kanske bara två—tre stycken som är aktiva. Det som går förlorat under genomgången tar vi igen i arbetet i klassrummet.
En stor fördel med att eleverna redan har sett genomgången när de kommer till lektionen är att alla vet vad det ska handla om och att alla har förkunskaper. Fortfarande finns det elever som har lättare än andra att förstå, som kanske bara behöver se ett par minuter på en film för att begripa vad det handlar om. Men för dem som har det svårt finns å andra sidan möjligheten att se filmen flera gånger.
— Filmerna är inte det centrala i den här metoden — de är bara verktyg. Den stora skillnaden är att jag nu finns till hands när eleverna jobbar praktiskt med innehållet. Det gör att undervisningen blir mer rättvis, mer utjämnande och även mer individanpassad.
Daniel Barker öppnar dörren och släpper in eleverna. Lektionen börjar med ett par frågor kring dagens film. Men efter bara ett par minuter in på lektionen kan Daniel Barker dra i gång det som var så svårt att hinna med tidigare.
— Det är viktigt att eleverna får uppgifter som gör det möjligt att bearbeta informationen så att det inte bara blir en återupprepning av det de får i filmerna.