Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Gör något vettigt av de 104 timmarna

$
0
0

I torsdags var det dags igen. Sommarlovsrufsiga kolleger trängdes vid kaffetermosarna för att samla kraft inför ­dagens (kanske rent av årets?) stora utmaning — att sitta still en hel dag och bara lyssna. Jag har alltid tyckt om dessa dagar innan skolåret drar i gång på allvar. Alla möjligheter som bubblar och spirar. Ett nytt läsår ska fyllas med stordåd. Allt det vi inte hann med förra året ska vi lyckas med i år. Jajjamänsan!

I mina flöden på twitter, facebook och instagram ser jag kolleger från olika delar av Sverige rapportera från sina skolstarts­dagar. Det är stor skillnad på vad som prioriteras. Vissa har regelrätta fortbildningsföreläsningar, andra njuter på spa, en tredje grupp verkar ha föreläsningar mer av typen inspiration.

På min skola fick personalen lyssna på mig och skolledningen som talade om våra respektive fokusområden inför året — värde­grundsarbete, digitalisering och forskning.

Det var årets fem första kompetensutvecklingstimmar som avverkades där på första dagen. 99 kvar. Det är lätt att de rinner i väg. Jag visste inte ens om att vi hade så många som 104 timmar om året. Det blev jag upplyst om i somras när jag ryade om bristen på kompetensutvecklingstid.
Ibland känns det som att det inte finns någon hejd på vad vi måste utveckla. Senast i dag såg jag ett inlägg om att barnfetma är något skolan måste ta tag i. Vi lägger till det på kravlistan. Den börjar bli rätt lång nu. Mattelyft, NO-lyft, läslyft och lärarlyft. Själv står jag på barrikaderna för att få skolan att bättra på den digitala kompetensen.
 
Hur kan så mycket ligga på våra axlar? Svaret är enkelt. För att vi är så förbaskat viktiga.

Som lärare har vi i stor utsträckning ansvar för samhälls­utvecklingen. De kunskaper, färdigheter och förmågor vi utvecklar hos eleverna är grunden för hur vår framtid kommer att bli.

Självklart är ständig kompetensutveckling en förutsättning för att vi ska kunna sköta våra jobb.
 
För hur ska vi kunna ta till oss nya metoder och kritiskt granska teknik och vetenskapliga rön om vi inte läser, lyssnar och deltar i debatten? »Vi har inte tid« är något jag ofta hör. Har vi inte tid för kompetensutveckling? Kanske inte tillräckligt, men vi har åtminstone 104 timmar. Drygt två arbetsveckor, helt avsatta för att vi ska kunna utvecklas och lyfta skolan ännu mer.
 
Vill vi så kan vi. Slåss för dina timmar. Se till att de nyttjas rätt. Städa klassrum får ske på annan tid. Vårt fortbildning är för dyrbar för att slösas bort.
Karin Nygårds Lärare i digitalkunskap, Sjöstadsskolan i Stockholm

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>