Joakim Wallin kräver upprättelse och skadestånd
När Joakim Wallin gick i andra klass placerades han i särskola, men han förstod aldrig varför. Nu driver han både en egen rättsprocess och en Facebooksida för dem som har blivit felaktigt placerade i särskola.
— Jag vill att vi ska få upprättelse och ersättning för tiden i särskolan, att kommunen eller staten ska ta ansvar för oss precis som för neurosedynbarnen och barnhemsbarnen. Och det oavsett hur lång tid som gått.
Han sticker inte under stol med att han kunde upplevas som stökig som barn. Han säger att hans lärare inte gillade honom och att de bodde i en liten by där rykten spreds fort.
— Jag blev utanför och mobbad. Jag var så rädd ibland att jag bajsade på mig.
Enligt Joakim Wallin gjordes aldrig några fullgoda utredningar om hans påstådda utvecklingsstörning. Skoltiden kantades av problem och då och då »fick han spel« och blev avstängd.
— Oftast fick jag inte vara i skolan utan fick sitta på alla möjliga ställen, som i en städskrubb i kyrkan.
Han gick i särskola från tvåan till åttan då han fick börja i en »vanlig« skola. Även där blev han ofta satt utanför klassrummet.
För några år sedan lät han utreda sig. Det visade sig bland annat att han har adhd och dyslexi.
— Men jag är inte utvecklingsstörd, något jag vetat länge.
Hans liv har präglats av missbruk. I efterhand har han förstått att han självmedicinerat.
— Nu fattar jag ju varför. Personer med adhd kan numera få amfetamin som medicin.
I dag har han sjukersättning på grund av sina problem och är fri från droger. Hans liv fortsätter att vara kaotiskt på olika sätt. Men en sak driver honom, kampen för att han och andra som drabbats på liknande sätt ska få upprättelse. Facebooksidan, som har drygt 250 gillare, är en del av detta.
2014 tog en jurist på sig hans ärende.
I stämningsansökan står det att det saknas medicinsk utredning som stöd för placeringen i särskola och att varken de verkliga funktionsnedsättningarna eller mobbningen har utretts.
Men i tingsrätten blev det stopp med hänvisning till preskription. Joakim Wallin och hans ombud hävdar dock att skadan är varaktig och har därför överklagat till hovrätten, som snart fattar beslut om eventuellt prövningstillstånd. Han är förhoppningsfull, eftersom det finns ett rättsfall där två tvillingar fått ett skadestånd på 300 000 kronor vardera.
Trots att det gått många år sedan Joakim Wallin gick i skolan är frågan om bristande utredningar högst aktuell. 2011 fick samtliga 58 kommuner som Skolinspektionen granskade kritik för bristande utredningar och 19 barn lämnade särskolan. Så sent som i våras fick Norrtälje kommun ett vitesföreläggande.
Joakim Wallin säger att hans barndom och skolgång blivit förstörd av de felaktiga besluten. Hans budskap till lärare och beslutsfattare är att acceptera att barn är olika och se till att det görs grundligare utredningar.
— Det får inte vara så slappt att någon kan sättas i särskola bara för att han eller hon är jobbig eller inte kan läsa.