Arbetsmiljöverket har haft lärares arbetsbelastning i Stockholm under lupp i tre års tid. Efter en 6 6a-anmälan, år av processer och ett utdömt vite på 700 000 kronor fortsätter nu inspektionerna. Det kan komma ett nytt föreläggande inom kort, enligt Kerstin Waldenström, inspektör på Arbetsmiljöverket.
— Vi ska ta hänsyn till hur situationen ser ut i dag och ha en dialog med arbetsgivare och skyddsombud innan vi tar beslut om ett nytt föreläggande, säger Kerstin Waldenström.
Lärarnas Riksförbund (LR) larmade Arbetsmiljöverket om lärares höga arbetsbelastning redan år 2012. LR menade att arbetsuppgifter som lades på lärare från den centrala utbildningsförvaltningen gick ut över kärnverksamheten: undervisningen.
Men frågan om lärares arbetstid är komplex. Vad som prioriteras och vilken tid som ska planläggas är en fråga där arbetsmiljölagen, skollagen och kollektivavtalen kan hamna på kollisionskurs. Stockholms stad överklagade domen från Förvaltningsrätten för att få den principiella frågan prövad: hur långt kan en statlig myndighet gå i sina krav på detaljerade tidsplaner?
Stockholms stad tolkade Arbetsmiljöverkets krav som att de skulle bli tvungna att skriva individuella skriftliga prioriteringar för nära 8 000 lärare. Överklagandet avslogs, och Arbetsmiljöverket fick rätt. Hur agerar Stockholms stad nu?
— Nu gör vi tolkningen att varje lärare som vill ha vägledning kring sina prioriteringar ska få det av sin rektor, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm.
Båda lärarfacken tycker att det har skett en positiv utveckling för lärare i Stockholm sedan anmälan gjordes. Men det återstår en del att göra, enligt Ragnar Sjölander, LR:s ordförande i Stockholm.
— Den grundläggande problemstrukturen finns kvar. Den enskilda rektorn, som inte stoppar arbetsuppgifter som läggs på uppifrån, kan fortfarande ha lärare som jobbar alldeles för mycket, säger Ragnar Sjölander.
Olle Burell svarar:
— Det är möjligt att man inte har hunnit hela vägen, men vi jobbar på med de instrument vi har, och vår nya utbildningsdirektör tar krafttag nu. Vi vill jobba på liknande sätt i Stockholms alla skolor, säger Olle Burell.