17 procent av eleverna på ekonomiprogrammet och 12 procent på naturvetenskapsprogrammet kan inte alls granska och värdera källor kritiskt. Det visar en granskning av elevernas gymnasiearbeten som Skolinspektionen har gjort.
Sedan 2011 krävs ett godkänt gymnasiearbete för att en elev ska få ett examensbevis från gymnasieskolan. Som en del i arbetet ska eleven skriva en rapport. Skolinspektionen har granskat 421 sådana rapporter skrivna av elever på ekonomiprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
Resultatet presenteras i granskningen ”Alla redo för högskolan?” Svaret på frågan i titeln är: Nej, det är de inte.
– En majoritet av rapporterna är läsbara och hyfsat logiskt uppställda. En del är fantastiskt bra och en del är riktigt svaga, säger Dan Porsfeldt, utredare på Skolinspektionen.
Spridningen är alltså stor. 10 procent av rapporterna på ekonomiprogrammet och 14 procent på naturvetenskapsprogrammet uppfyller högskolans förväntningar på samtliga bedömningspunkter – som handlar om allt från formulering av relevant frågeställning till att skriva ett begripligt språk. Några uppfyller inte ett enda kriterium.
Värst är det när det gäller den teoretiska förankringen, den självständiga tillämpningen av metod och analys samt det kritiska förhållningssättet och värderingsförmågan. Här måste gymnasieskolorna ge eleverna mer träning, konstaterar Skolinspektionen.
Men Dan Porsfeldt vill inte tala om kris.
– Jag har varit högskolelärare i många år och från mitt perspektiv är detta inte alarmerande. De flesta av rapporterna avspeglar ändå att eleverna behärskar, eller åtminstone känner till, mycket av det högskolan vill se. Det är en bra grund att utgå ifrån. Man ska också komma ihåg att alla elever inte har för avsikt att läsa vidare på universitet, säger han.