Kurvan pekar uppåt för hur många med utländsk lärarexamen som söker lärarutbildning i Sverige. Med den stora tillströmningen av flyktingar ökar antalet sökande från Syrien.
Sex lärosäten erbjuder kompletterande lärarutbildning för personer som utbildat sig till lärare i ett annat land. Förra året fick de 770 ansökningar – en ökning med cirka 20 procent jämfört med samma period året innan. Under 2015 har takten ökat ytterligare.
– De kontakter vi har med arbetsförmedlingen tyder på att antalet lärare från Syrien kommer att öka kraftigt de närmaste åren. De hoppas kunna komplettera sin utbildning för att få jobba i Sverige, säger Susanna Malm, samordnare för Utländska lärares vidareutbildning (ULV) vid Stockholms universitet.
Jämför man antalet sökande till vårterminen nästa år med siffran för motsvarande period året innan blir ökningstakten ännu tydligare. När antagningsperioden gick ut 15 oktober i år hade 398 personer sökt, jämfört med 299 i fjol.
Utbildningen omfattar som mest 120 högskolepoäng, men studietiden och hur många poäng lärarstudenterna behöver skiljer sig en hel del.
– Vi har sökanden från 70 olika länder och en enorm variation av utländska examen, säger Susanna Malm.
De senaste åren har lärare från Irak varit den största gruppen, med drygt 20 procent av de sökande. Andra nationer med många sökande är Iran, Ryssland, Kina, Polen och Syrien. I en hel del länder, inte minst i Mellanöstern, är lärarna utbildade i ett ämne och undervisar på alla stadier.
Många kommer inte in på ULV första gången de söker, främst på grund av att de inte är klara med den utbildning i svenska som andraspråk som krävs för att bli antagen. Alla har inte heller en renodlad lärarexamen med sig, utan en utländsk examen som ULV inte tolkar som en lärarutbildning. Av de 643 personer som sökte till de utbildningar som började 2014 antogs 433.
– Många av de som inte hunnit bli klara med sin svenska söker igen vid nästa tillfälle.
Susanna Malm uppmanar alla utländska lärare som vill gå vidareutbildning i Sverige att så fort som möjligt ansöka om lärarlegitimation. I det beslut de får från Skolverket framgår det då tydligt vad som fattas i deras utbildning för att de ska bli behöriga i Sverige.
– Det spar tid för alla parter, säger hon.
Torbjörn Tenfält