Skolan ska vara en säker och trygg plats för elever och personal. Samtidigt är det viktigt att skolan inte stänger in sig från omgivande samhället, anser Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
– Det som har skett i Trollhättan är fruktansvärt. Nu är det viktigare än någonsin att vi mobiliserar och samlar oss för det samhälle och den skola som vi vill ha, säger hon.
Lärarförbundet var snabbt på plats på skolan Kronan i Trollhättan efter attacken i torsdags för att ge stöd åt personal och elever. Lärarförbundet har ett 40-tal medlemmar på skolan.
– Vi har kompletterat kommunens krisberedskap och tagit hand om den oro som finns bland elever och lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.
Dådet har än en gång lyft upp frågan om skolornas säkerhet på agendan.
– Skolan är ingen allmän plats. Besök på skolan av utomstående måste ske under kontrollerade former. Det är huvudmannens ansvar att se till att skolan är en säker och trygg plats. På varje skola behöver rektorn tillsammans med personalen bedöma vilka åtgärder som krävs.
Lagstödet för olikaåtgärder finns redan i skollagen och arbetsmiljölagen, framhåller hon. Riskbedömningar och utformandet av regler och rutiner ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Men det är också viktigt att påminna sig om att sådana här händelser är ytterst ovanliga. I debatten nämns metalldetektorer och beväpnade vakter, men det är enkla lösningar på ett komplext problem, säger Johanna Jaara Åstrand.
Hon trycker istället på vikten av det förebyggande arbetet, att se alla elever och att i tid upptäcka avvikelser och utanförskap. Ytterst handlar det om att skapa ett samhälle med mindre motsättningar och ökad förståelse för varandra, anser hon.
– Skolan ska vara en trygg och säker miljö. Men det går inte att stänga ute alla faror. Skolan kan inte låsa in sig från det omgivande samhället, säger Johanna Jaara Åstrand.
Ingvar Lagerlöf