Innan en sjukskriven person kan sägas upp är arbetsgivaren skyldig att utreda om personen kan passa på någon annan tjänst hos arbetsgivaren.
I flera kommuner, till exempel Kungsbacka och Uppsala, görs detta under två veckor strax inför en uppsägning.
Om inget passande jobb är ledigt under perioden anses möjligheten till omplacering färdigprövad. Enligt Kungsbacka kommuns HR-strateg Julia Wilholm är detta en »norm« för alla kommuner.
Att tidsperioden är så kort och att möjligheten till omplacering kommer så sent får skarp facklig kritik.
— Det är en felaktig hantering som inte har stöd i lagen, säger Carolina Öhrn, förbundsjurist på Lärarförbundet.
Enligt henne ska möjligheten till andra tjänster utredas tidigare i en rehabiliteringsprocess. Detta hade underlättat i Eleonor Sedin Tegenmarks fall, men även för andra i liknande situation.
— Många av våra medlemmar har en bred behörighet i olika skolformer. Och det handlar om högskoleutbildade personer som säkert skulle kunna passa i andra roller också. Det går alltid att hitta lösningar i en så stor organisation som en kommun är, säger Carolina Öhrn.
Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) arbetsrättsjurist Katarina Bergström säger att SKL inte går ut med några rekommendationer om hur lång tid en omplaceringsutredning ska ta.
— Jag brukar säga att arbetsgivaren bör ha en klar bild för sig om arbetstagaren kan fungera på andra typer av tjänster innan man varslar.
Eftersom det alltid måste gå två veckor mellan varsel och själva uppsägningen, är det minst den tidsperioden som används till utredningen, enligt Katarina Bergström.
— Men min uppfattning är att kommunerna för det mesta gör omplaceringsutredningen tidigare än så.