Eleonor Sedin Tegenmark tackade nej till att bli utköpt. Med Lärarförbundets hjälp fick hon jobbet tillbaka.
— Det är min ilska som har hållit i gång mig. Jag kände mig helt övergiven av arbetsgivaren, de visade aldrig ett riktigt intresse av att få mig tillbaka, säger hon.
Nu trivs Eleonor Sedin Tegenmark på sitt nya jobb. För att bredda sin lärarkompetens ännu mer läser hon också in matematik vid Göteborgs universitet. Hon är redan behörig i många ämnen i grundskolan 1—6, samt som fritidspedagog och förskollärare.
— Ändå lät de mig gå hemma så länge med lön. Där gick ju en lärare som hade kunnat användas till jättemycket.
Turerna har varit många sedan den dag hon blev sjukskriven från en tjänst som förskollärare i en barngrupp för 1—3-åringar. Hon fick ont i vänster axel och arm.
— Redan då hade de kunnat omplacera mig till en avdelning för äldre barn.
Men lösningar på hennes arbetsplats uteblev. Efter att ha varit sjukskriven i drygt ett år fick hon möjlighet att arbetsträna på en grundskola i stället, med ersättning från Försäkringskassan.
— Det gick jättebra och läkaren bedömde att jag kunde gå upp till heltid. Jag gick bredvid en annan lärare men deltog i alla delar av verksamheten.
Ändå valde kommunen att säga upp Eleonor Sedin Tegenmark i stället för att ge henne möjlighet till mer arbetsträning eller arbete. Därmed blev det ett solklart fall att driva vidare juridiskt, enligt Susanne Lyckevall, Lärarförbundets ordförande och huvudskyddsombud i Kungsbacka.
— Det var så uppenbara fel i hanteringen. Man lät henne aldrig komma vidare, säger hon.
Kommunens omplaceringsutredning höll inte heller måttet, enligt Lärarförbundet som tog fallet hela vägen till central förhandling. Då erbjöds Eleonor Sedin Tegenmark avgångsvederlag.
— Jag sa nej men de bara höjde och höjde summan. Till slut tror jag vi var uppe i en årslön. Jag funderade på om jag var tvungen att ta det, men jag ville ju hellre ha jobbet kvar.
Lärarförbundet stämde Kungsbacka kommun i Arbetsdomstolen och efter det erbjöds Eleonor Sedin Tegenmark en grundskollärartjänst.
— För mig är det en seger. Och jag fick ett bra mottagande på nya skolan, både av rektorn och kollegerna.
Susanne Lyckevall på Lärarförbundet beskriver Eleonor Sedin Tegenmark som en stark person som med stöd från sin familj orkade driva sitt fall. Det finns många andra som i liknande situationer accepterar ett avgångsvederlag i stället. Även i Kungsbacka kommun har det förekommit rehabiliteringsfall som har »lösts« med utköp, där lärare har känt sig för svaga för att gå vidare.
— Lärare som går in i väggen har inte den orken, även om vi hjälper till i många delar. Det är en svår process som kan ta lång tid, säger Susanne Lyckevall.
Hon anser att kommunen borde vara mer generös med omplaceringar. I stället för att lärare går hemma med lön skulle det finnas andra möjligheter.
— Det är så kortsiktigt tänkt.
Julia Wilholm, HR-strateg på Kungsbacka kommun, tycker att det är beklagligt att rehabiliteringstiden blev så lång i Eleonor Sedin Tegenmarks fall och att kommunen missade att se hela hennes kompetens.
— Jag är inte nöjd med hur vi har hanterat Eleonors fall. Men vi har dragit lärdom av det och tittar nu på en persons kvalifikationer tidigare i rehabiliteringsprocessen.