Skolverket har lämnat ett förslag på hur statliga bidrag kan fördelas så att skolor med de största behoven får mest pengar. Syftet är att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet.
Bakgrunden till uppdraget är att den tidigare fördelningsmodellen fungerat dåligt. Riksrevisionen kom i december 2014 med kritik mot hur pengarna fördelats. Skolor med låga kunskapsresultat tog mer sällan emot bidrag än skolor med höga kunskapsresultat, enligt myndighetens granskning. Regeringen vill få till en förbättring.
Skolverkets förslag bygger på registerdata. Fem faktorer ska enligt Ekot vägas in för att bedöma hur stor andel elever som förväntas bli utan gymnasiebehörighet. Myndigheten vill att mer pengar ska fördelas till skolor som
- har hög andel elever med lågutbildade föräldrar
- har hög andel elever med utländsk bakgrund
- har hög andel elever som nyligen kommit till Sverige
- har hög andel pojkar bland eleverna
- har hög andel elever som är födda sent på året
– Det är de variabler som generellt sett bäst förklarar skillnader mellan elever på skolnivå. Vi tror att de kan göra ett ganska bra jobb, säger Krister Sund, undervisningsråd på Skolverket, som arbetar med den nya modellen, till Ekot.
Ett möjligt problem med modellen är att uppgifterna samlas in och presenteras en gång om året. Snabba förändringar i elevunderlaget skulle inte märkas förrän tidigast efter ett år.
Utbildningsminister Gustav Fridolin är enligt Ekot positiv till modellen och tycker att varje steg mot en mer rättvis fördelning är en förbättring.
Lotta Holmström