Hallå där, Gertrud Svensén, chefredaktör på nystartade Tidningen Gymnasiet som nyligen kommit ut med sitt första nummer.
Hur har tidningen mottagits?
– Många har hört av sig och tyckt att den är snygg och modern, och också uppskattat innehållet. Särskilt två artiklar har uppmärksammats: Per Hagströms text om trigger warnings på Globala gymnasiet, som redan blivit årets mest lästa artikel på Lärarnas Nyheter, och intervjun med gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Där sa hon att hon är beredd att skrota kursbetygen, vilket har följts upp av bland annat Ekot. Nu har även Folkpartiet gått ut med att de vill det.
Varför startade ni tidningen?
– Från början är det ett beslut på Lärarförbundets kongress. Gymnasielärarna är en viktig grupp för förbundet. Det handlar både om att rekrytera medlemmar och att det saknats en gemensam tidning för alla gymnasielärare.
Finns det några utmaningar med att skriva för en så pass bred målgrupp?
– Ja, det är så fruktansvärt många ämnen så det är omöjligt att skriva om alla i varje nummer. Men vi har upptäckt att det finns mycket intressant att bevaka som berör alla lärare i gymnasieskolan.
Kan du berätta något om vad ni har på gång till kommande nummer?
– I nästa nummer tittar vi närmare på de gymnasiegemensamma ämnena. Det finns forskning som visar att yrkeselevernas undervisning i de ämnena blir simplare och enklare än den undervisning som eleverna på högskoleförberedande program får, trots att det egentligen ska vara lika. Vi kollar även på tillgången på specialpedagoger på gymnasiet.
Har du något drömreportage du skulle vilja se i tidningen?
– En sak jag skulle vilja göra är ett helt nummer med bara elevröster. Eleverna på gymnasiet är så stora och har mycket intressant att säga och tycka om sin undervisning. Generellt tycker jag att barn och ungdomar kommer för lite till tals i media.
Lotta Holmström