Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Rektorer ger inte tid för hjälp med betyg

$
0
0

På sex av tio grundskolor måste legitimerade lärare hjälpa olegitimerade med betygsättningen till jul. Men de flesta får inte tid till medbedömningen.

– Det blir en extra belastning för de legitimerade lärarna i NO och hem- och konsumentkunskap till jul. Själv får jag sannolikt skriva på betygen i musik, där vi inte har någon behörig alls, säger Göran Larsson, rektor på friskolan Prolympia i Gävle.

När julbetygen sätts är det första gången det är skarpt läge för legitimationsreformen. Det beror på att olegitimerade inte får sätta betyg på egen hand efter den 1 juli.

Många skolor saknar legi­timerade lärare i ett eller flera ämnen. Lärarnas tidning har därför frågat drygt 1 000 grundskolerektorer hur betygssättningen ska gå till.

En majoritet av rektorerna, 57 procent, svarar att legitimerade lärare måste hjälpa olegitimerade kolleger. På nästan en tredjedel av dessa skolor måste de legitimerade dessutom vara medbedömare i ämnen där de saknar behörighet. Var sjätte rektor kommer själv att sätta betyg på elever hen inte har undervisat.

Skolverket ger ingen närmare vägledning om hur medbedömningen ska gå till men i skollagen och dess förarbeten står att betygen ska sättas i dialog och att den legitimerade läraren ska ta del av den under­visande lärarens underlag.

Det räcker inte att titta på resultat från nationella och andra prov. Motivtexten till skollagen konstaterar att betygsättning är starkt förknippad med en kontinuerlig bedömning av eleven — genom observation, samtal, projekt- och grupparbeten och enskilda uppgifter.

Rektorerna har fått ange på vilka sätt medbedömarna ska ta del av elevernas måluppfyllelse. 86 procent av rektorerna på de skolor där medbedömning kommer att ske svarar att den legitimerade läraren ska titta på den undervisande kollegans dokumentation och provresultat. 38 procent säger att den legitimerade kommer att närvara i klassen och följa elevernas arbete. 24 procent svarar »dialog och samtal«.

Men det är få lärare som får någon extra tid till det nya uppdraget. Endast 7 procent av rektorerna på medbedömar­skolorna låter den legitimerade undervisa mindre för att hinna med. Något fler, 25 procent, låter ­lärare slippa andra uppgifter.

— Det låter väldigt lite. Som medbedömare ska du vara en garant för att betygssättningen blir rätt och likvärdig — och då är det svårt att bara titta på provresultaten. Du måste kunna ta ansvar även för processen som lett dit, säger Lasse Svensson, utredare på Lärarförbundet.

Vilken arbetsinsats som krävs beror på hur många elevgrupper och kolleger den legitimerade ska hjälpa, vilken kunskap och erfarenhet de inblandade har och om medbedömaren känner eleverna.

— Eftersom det kan se så olika ut är det svårt att uttala sig kategoriskt. Men betyg­sättning är myndighetsutövning och måste få ta tid, säger Lasse Svensson. 

Karin Lindgren

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>