Lärarförbundet stoppade kommunernas uppsägningar av olegitimerade lärare.
I Umeå kommun skulle 40 olegitimerade sägas upp. Politikerna fattade ett principbeslut om att kommunen bara skulle ha legitimerade lärare och förskollärare.
Lärarförbundet i Umeå reagerade på det drastiska beslutet och ville stoppa uppsägningarna.
— Att säga upp erfarna lärare är helt fel. Vi ville lösa det här på ett annat sätt, säger Lärarförbundets ordförande i Umeå, Birgitta Ljungberg.
Efter förhandlingar enades Lärarförbundet och arbetsgivare. Överenskommelsen innebär att de olegitimerade lärarna och förskollärarna i stället för uppsägning har fått en individuell utvecklingsplan. Tillsammans med rektorn/förskolechefen ska läraren/förskolläraren göra upp en plan för hur luckorna i deras lärarutbildning ska täppas till. I paketet ingår en kontaktperson på Umeå universitet, som kan lotsa läraren/förskolläraren rätt i utbildningssystemets djungel.
— Vi är väldigt glada att vi fick arbetsgivaren att ändra ståndpunkt och att våra medlemmar har fått ytterligare en respit, säger Birgitta Ljungberg.
Även förhandlingschef Stefan Larsson på kommunen är nöjd med uppgörelsen.
— Kommunen behöver ju de här lärarna på sikt, säger han.
I Karlskoga aviserade kommunen att tre lärare utan legitimation skulle sägas upp.
— Arbetsgivaren tolkade lagen bokstavligt. Men det handlade ju om erfarna, duktiga lärare som bara hade lite kvar för att komplettera sin utbildning, säger Malin Jensen, Lärarförbundets ordförande i Karlskoga.
Även där lyckades förbundet stoppa uppsägningarna. Lärarna ska under det närmaste året läsa in det som fattas.
— Vi är otroligt tacksamma för att kommunen lyssnade och inte genomförde uppsägningarna bara för principens skull, säger Malin Jensen.